lördag 13 november 2010

Skogskyrkogården, samt höns på Söder

Jag var ute på Skogskyrkogården i morse. Nästan inget folk alls där. Gick förbi den här märkliga graven där ett stackars kvinnfolk som inte är klätt för årstiden dessutom är upphissat i en ställning som måste vara synnerligen obekväm!

I dagsljus tycker jag faktiskt att de centrala anläggningarna på Skogskyrkogården har lite drag av "förfallen bunker" över sig.

Och så ser det ut i den här vinkeln också. Det är bättre i mörker och konstbelysning eller i fint solsken, men i morse var det både grått och rått.

"Från mörkret stiga vi mot ljuset" skulle man kunna kalla den här skulpturgruppen. Ser ut som något av Carl Milles tycker jag.

Dock håller jag naturens egna små konstverk högst!

Hemma igen på Söder gick jag Kristinehovsgatan och hörde tuppar gala! Där var det flera höns och tuppar som pickade på en gräsmatta och på en gång med asfalt och grus. Människorna i husen runtomkring borde ha upptäckt att det var förmiddag och dags att kliva upp, nu är tupparna gol.

Notera att det är två fåglar på den här bilden, men hönan som är närmst syns knappt för att hon smälter in så fint i bakgrunden. Det syns lite bättre om man klickar upp bilden i stort format. Idag finns det ju inte så mycket djur av den här sorten i stan, men tänk på gamla tider när getter gick och betade på de grästäckta hustaken, eller gick omkring på kyrkogårdarna och åt (ungefär som rådjuren gör idag). Fast så illa som i Odensvi socken i Västmanland var det förhoppningsvis inte - där hade man i mitten av 1700-talet besvär med svin som gick in på kyrkogården och kalasade på liken. Inte så snyggt, om man säger så!

2 kommentarer:

Molle sa...

Häftigt med höns inne i stan
Och vilket bra kamuflage hon har

Björn Nilsson sa...

Ja, det är kul. Bara de får vara ifred så. Men för en del år sedan var det en höna (eller tupp?) som blev jagad av en hund på samma ställe ungefär, och sprang ut på gatan och blev överkörd av en bil. Sedan var det något geni som lyckades få in en notis i Dagens Nyheter om att det var en albatross!!! som blivit överkörd. Man fick skriva en dementi och skämmas dagen därpå!

Annars finns det ju rovfåglar i området, men jag vet inte om sparvhökarna som håller till här vågar sig på så stora fåglar som höns. Men just hönorna verkade gärna gå just där de var svåra att se från ovan.