lördag 20 november 2010

Julmarknad och julorkester

Jag var på Stortorget i Gamla stan idag för att se på öppningen av den årliga julmarknaden.  -  Ärligt talat, är det inte lite tidigt, vi har ju inte ens haft någon advent! - Men strunt i det, låt oss i stället för ett ögonblick försjunka i beundran inför skönheten hos olikfärgade slitna gatstenar i granit. Det är som en bit abstrakt mosaik, där former och färger i sig blir motivet utan att betyda något särskilt. Detta är stenar på Stortorget, hade det kommit snö på dem tidigare under dagen så var den väck vid ettiden när bilden togs. Nu var de bara regnvåta.


En hel del folk, men inte extremt packat, så man behövde inte känna sig trängd.  Förr i tiden var en av de saker som utmärkte julmarknaderna de hemska gälla små papptrumpeter som barn gick och blåste i, men dessa har man (tack och lov!) fått bort som det verkar. Blåset stod orkestern för, den som kommer i nästa bild!

Här kommer tomtarnas vaktparad! Men det är inte vilka tomtar som helst, de heter Flåset och har en egen hemsida! Om jag skall framhålla någon melodi som de spelade bra, så låt mig framhålla en klassiker av Povel Ramel som heter ... hur var det ... "Sorglösa brunns oktett" kanske? Visserligen var det varken svinkallt eller ösregn eller snöstorm, men jag tycker att orkestern klarades sig bra ändå efter de lite råkalla förhållandena.

Nu börjar orkestern på att ställa upp sig på trappan till börshuset.  Att speciellt notera på denna bild är mannen med trumman. Han - Leif Molin - är inte bara bra på att banka på trumskinn (som numera är av plast, berättade han senare för mig) samt att svetsa, utan har också en trevlig fotoblogg

Det som förbryllar mig på den här bilden är personen till vänster. Medan storkyrkoprästen pratar till höger står  alltså en anarkistliknande figur med dolt ansikte till vänster. Handlar det möjligen om en aktivist som tänkta storma börshuset men tagit fel på dag eller så, och som på grund av närsynthet trodde att den rödklädda orkestern var medkämpar? Och nu står han där och undrar vad som är fel egentligen - de skulle väl ha en trave gatsten att kasta, inte tuta i blåsinstrument?

Det kryllade naturligtvis av kameror här. I mittfältet: den gamle DN-fotografveteranen Epstein, i bakgrunden ännu en avbildare i aktion, och dessutom tycker jag det ser ut som en fotograf till vänster bakom kapuschongen.

Somliga gillar glögg. Jag gillar inte glögg. Särskilt inte varm glögg. Det skall man nog vara bandyentusiast med portfölj och termos för att gilla. Men jag missunnar dem inte det nöjet (bara jag slipper dricka själv).

3 kommentarer:

Molle sa...

Jätte fint blogginlägg samt kanon fina bilder
Och tack för trevlig pratstund

Björn Nilsson sa...

Beröm mottages alltid med tacksamhet! Ser att jag glömde kommentera orkesterns prestationer, men det kan väl ordnas i efterhand med lite tillägg i texten ... .

Anonym sa...

Låten du nämner heter rätt och slätt Sorglösa Brunn/Molle