måndag 8 november 2010

Bostadsrätter och vräkningar

En ganska kort och ofullständig artikel i DN säger att antalet vräkningar av hyresgäster från bostadsrättsföreningar har ökat kraftigt. Det skulle behövas noggrannare data över längre tid för att se vad det är för trender på gång, men det luktar ändå illa om det hela. Jag nämnde för ett tag sedan en otrevlig historia i en förening på Gärdet. För några dagar sedan tittade jag i en Metro på pendeltåget, och där stod det om vräkningsförsök av flera hyresgäster i en förening, i någon förort till Stockholm tror jag. Vilka skäl som än anges (det kan finnas rimliga fall där det handlar om gravt störande grannar) så handlar det om föreningar som vill komma över och sälja lägenheter. Det kan röra sig om ren gnidighet, det kan röra sig om föreningar som faktiskt har så dåliga affärer att man blir desperata och slår vilt omkring sig.

Det här är inga problem som oväntat ramlat ner från himlen. De är fixade på grund av politiska beslut som gör att individer som absolut inte borde hantera andra människors liv och leverne kan släppas loss i de grupper som försöker organisera, och sedan bildar, bostadsrättsföreningar. Ibland drar man sig inte för att trakassera folk som av någon anledning inte vill köpa den lägenhet där de redan bor (och därmed förmodligen skuldsätta sig upp över öronen). Och ibland kan trakasserierna fortsätta. Vore det inte rimligt att hyresgäster fick en professionell och anständig motpart i stället för amatörer? Med andra ord att föreningarnas rätt att dribbla med hyresgäster och lokaler begränsas kraftigt.

En aspekt till är att det genom politiska beslut har skapats en stor grupp människor bland annat i Stockholm som har direkt intresse av att bostadsbristen inte minskas genom rejäla nybyggnader av bra och billiga hyresbostäder. Då skulle prislapparna på bostadsrätterna bli betydligt beskedligare och utrymmet för tvivelaktiga "företagare" inom bostadsrättsbranschen krympa. (Detta inkluderar advokat- och mäklarfirmor som figurerar i ombildningsbranschen.) Det torde dessa människor själva inse. Det finns stora och fula intressen iblandade här vilket torde antyda att den liberala marknadsmodellen inte fungerar för en bostadsmarknad som ser ut som i Stockholm. Marknadsmodellen förutsätter ett överskott av bostäder för att fungera, med andra ord valfrihet för konsumenterna. När kommer det läget?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

En anledning till att antalet vräkningar ökar i bostadsrättsföreningar är att de kommunala bostadsbolagen lägger ut sina vräkningar på brfen.

Alltså när en BRF tar över en fastighet får de i köpavtalet också skriva under på att de ska fullfölja de vräkningsärenden som det kommunala bostadsbolaget har inlett.

Så därför blir det naturligt att när antalet brfer ökar så ökar också antalet vräkningar som sker via brfer.

Sen är det viktigt att notera att det rör sig om 1000 ärenden om året och att bostadsrättsföreningar står mellan 5-10 % av dessa varje år.

Björn Nilsson sa...

Man kan ju vägra att skriva på ett avtal som innehåller olämpliga klausuler. Det finns inget tvång att omvandla till bostadsrätt, det är frivilligt. I vräkningsärendena finns dessutom uppenbarligen sådana som inte har med störande grannar och liknande att göra - såvida inte folk som vägrar delta i den ekonomiska bubblan som bostadsrätter kan innebära betraktas som störande.

Jan Wikund sa...

Exakt! Enligt Manuel Castells' trevliga bok The city and the grassroots upptäckte man i hela Europa för ungefär hundra år sen att en växande storstad alltid och under alla omständigheter är en monopolistisk marknad där det alltid och under alla omständigheter lönar sig bättre för en fastighetsägare att höja hyran än att bygga nytt. Det var därför man i nästan alla större europeiska städer - oavsett politiskt styre - bildade kommunala bostadsbolag vid den här tiden, med uppgift att bygga på utan att bekymra sig om vinst.

I det perspektivet verkar det svårt att tro att upplysningen går framåt. Idag tycker alla politiska partier att man ska gå tillbaka till artonhundratalets kaos.