lördag 16 oktober 2010

Fy fan

Jag hittade den här historien först på Foto-Lasses blogg. Det är på Askrikegatan, mer upprörande uppgifter  finns här.  

Det måste vara ett hus mer eller mindre fullt med ynkryggar som låter det här passera. En gång i tiden byggdes bostadsrätter för att även folk med mindre inkomster skulle kunna få eget boende med en del inflytande. Kanske som egnahemsbyggande, fast inne i staden. Nu har det fullkomligt spårat ut, bostadsrättandet har blivit en tummelplats för skumrask på rännstensnivå. Men de backas upp av mäklare och advokatbyråer, och väl i stort sett hela det politiska etablissemanget. Historier av den här sorten (och den är nog inte helt unik, föreningarna sparkar gärna ut verksamheter som inte verkar lönsamma) visar att det pissljumma snacket om att "det finns plats för alla" just bara är snack. Skit flyter. Här behöver rensas för att ge luft och ljus. Vad säger sådana som yimby om de här, de som vill ha en blandad stad?

11 kommentarer:

Jurgen Hochmuth sa...

Vilka är det egentligen som är svin? De som vill ha betalt? Hennes förvaltare som inte skött sitt jobb? Samhället som tillhandahåller sånna där hovrätter?

Björn Nilsson sa...

I stort sett hela gänget. Hovrätten hade över huvud taget inte behövt bli inblandad. En anständig förening hade inte drivit det här ärendet på annat sätt än att man sett till att damen fått lämplig assistans och varit överseende med eventuella svårigheter. De blir kanske också gamla och glömska någon gång. Att ge sig på den äldre generation som byggt upp det samhälle de nu snyltar på är inte snyggt.

Jurgen Hochmuth sa...

Så din inställning är att bostadsrättsföreningar inte ska kräva betalt av sina boende? Hur tycker du i så fall att de ska hantera sina egna räkningar?

Björn Nilsson sa...

1. Läs vad jag skrivit. Jag har inte skrivit att de inte skall få hyra. Det var något annat jag skrev. Då kan jag fråga dig hur man lämpligen behandlar äldre människor som får det svårare att orientera sig i tillvaron. Vill du själv bli behandlad så där en dag när du inte riktigt vet var du är och vad du skall göra?

2. Det är ingen som tvingat dem att bilda en bostadsrättsförening och leka affärsmän.

Jurgen Hochmuth sa...

1. Om de inte har släktingar som ser till dem - så har de någon sorts försäkring som ser till att andra människor tar hand om dem.

2. Det är ingen som tvingat tanten att köpa en bostadsrätt.

Björn Nilsson sa...

Den var en äldre dam, ingen tant din oförskämda slyngel, och hon bodde i en hyresrätt. Hon hade inte köpt lägenheten. Om föreningen får problem pga några försenade hyresbetalningar är dess ekonomi uppenbart så skakig att den omedelbart bör likvideras. Och ren anständighet (om du nu vet vad det betyder) hade gjort att föreningen inte hållit på med domstolar. Det är uppenbart vad de där snikna figurerna är ute efter: sno lägenheten och sälja den dyrt.

Jurgen Hochmuth sa...

Det finns inget oförskämt med att säga tant. Var snäll och inte bekräfta varje fördom jag har om vänsterdebattörer, som inte klarar att hålla god ton i två minuter i en debatt.

Det spelar ingen roll om det handlar om hyresrätt. Om en del folk inte behöver betala sina hyror så behöver ingen det, oavsett ålder.

Jag skulle vilja veta hur mycket pengar du skickat till den här damen. Ingenting antar jag. Detta trots att du blir upprörd av att andra människor inte "tar sitt ansvar" och försörjer henne.

Kan du svara på vad det är för skillnad på att säga "fy fan" åt ditt betèende jämfört med bostadsrättsföreningen?

Björn Nilsson sa...

Det handlar inte om att någon annan betalar hennes hyra. Det handlar om en människa som blir gammal och glömsk. Sannolikheten är ju mycket stor att pengar finns på ett pensionskonto eller liknande, eller hur, och då behövs det bara att damen får hjälp att komma ihåg utbetalningarna till hyran. Är det så svårt att fatta? Har man inte rätt att bli gammal och glömsk i ert samhälle? Folk som visar sådan gnidighet och hänsynslöshet som det där gänget på Askrikegatan säger jag fy fan åt, och det gäller deras vapendragare också. Gör de likadant mot sina gamla föräldrar? Du har gjort ditt sista inlägg i den här debatten.

Kerstin sa...

Björn Nilsson:
Jag tror att vi som levt en tid och har lite livserfarenheter inte riktigt inser att många unga människor (de under 40-45) aldrig har träffat en dement människa, så de begriper inte alls vad det handlar om. Vi tror ofta att alla kan och förstår det vi kan och och förstår medan dessa unga människor i det här fallet tror att "tanten" eller "den gamla damen", vad man nu vill kalla henne, bara struntade i att betala, för att de inte har en susning om vad demens innebär.

Om det är ett ämne jag skulle vilja se som ett obligatoriskt sådant i skolan så är det "människokunskap", där man redan som ung fick lära sig lite om hur människor tenderar att reagera och om vad lite vanliga sjukdomar kan innebära för dem som drabbas. Det kanske skulle leda till mer hjälpsamhet och tolerans.

Björn Nilsson sa...

Det finns inget som tyder på att bostadsrättsföreningen inte visste hur det var ställt, snarare tvärtom. Hur det är med personen som skrev hit och klagade vet jag inte, det kan ha varit ett ombud för föreningen som försökte få debatten att gå över styr (jämför med israelernas behandling av Goldstonerapporten där man försökte göra rapportören till den skyldige) eller en person som har svårt att fatta. Eller kanske om man gissar enligt din linje: en liten nyliberal utan större livs- och människoerfarenhet. En sådan som aldrig har träffat på folk från den generation som "gjorde rätt för sig" utan att knota.

Anonym sa...

Såklart skall en som hyr ut en lägenhet också se till att pengarna kommer in.
Att däremot gå till domstol och vräka ut en gammal dam som inte har koll på minnet är långt över gränsen på anständighet.

Tyvärr är ju svenska domstolar blinda och ska inte väga in anständighet så säkert är beslutet formellt korrekt, men fy fan vilket samhälle som kan dömma på det viset.

Den där Jurgen har tagit sig ett bra efternamn.
Högmod går före fall som mamma brukade säga

Eldorado