söndag 31 oktober 2010

I vattnet


Så här spöklikt ser det ut med en halvstor fågel fotograferad på långt håll med kamera utan flera meter långt teleobjektiv en gråregnig morgon, och ytterligare uppförstorad litegrann för att se vad det eventuellt var som gled förbi i vattnet utanför Reimersholme. Det var med rätt hög sannolikhet en skäggdopping i vinterdräkt. På vintern tappar den det röda burret på huvudet. Det kan möjligen vara en gråhakedopping som ser nästan likadan ut om man suddar till den, men den sorten är sällsyntare i de här trakterna så jag gissar på skäggisen.Den här bilden togs för några dagar sedan vid Söder Mälarstrand. Folk slänger mycket skit i vattnet. Där ligger ett huvud också. Ibland styckar man någon jäkel som man inte tycker om och slänger'n i vattnet, varpå rester så småningom hittas av förskräckta vandrare. Här var det huvudet av någon flintis med fånigt flin. Var finns resten?

På tal om att hitta. Jag gick bakom ett par människor med hund en gång och hörde hur den ene sa: "Det är alltid dom med hund som hittar liken." Jag vill inte ha hund.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Skäggdopping antagligen,ja.

Rondine sa...

Har ju haft hund nästan hela livet,
ett uppehåll på tio år bara.
Har aldrig hittat något lik, än.
Om man inte ska räkna djurkadaver
som hundarna gärna rullar sig i...
Skäggdoppingen ser grå och lite
mystisk ut, bilden andas stillhet och ro. Man anar tystnaden?

Björn Nilsson sa...

Djurkadaver, burr ... inte så roligt det heller ... och så säger vi väl att det var en skäggis. Och jo, det var ganska tyst och fridfullt där på morgonen.

Molle sa...

Nej tacka vet jag katter
man behöver inte gå ut och rasta dom tex
Då pratar jag om inne katter
Det räcker med dom som går ute och
pissar ner i alla lekparker

Björn Nilsson sa...

Katter är det ordning på - fast jag vill inte ha någon katt heller!

Molle sa...

En liten fågel kanske?
Det ska väl en fågel kille som du ha

Björn Nilsson sa...

Jag är fullt nöjd med att se och lyssna till fåglarna i Guss' fria natur. (Och äta en kyckling ibland.) Så här års är det väl lite dåligt med utomhusfåglar, men det kommer bättre tider. Tyckte förresten jag skymtade en jätteflock duvor på en av dina bilder från Gamla stan, som ett litet moln av prickar. Det är nog det där gänget som brukar hålla till i trakten av Slussen och flyger ett varv då och då.