lördag 30 maj 2009

Bra artikel om miljonprogrammet


Flygbild av Vällingby från 1960, tagen från Stockholmskällan


Här är en bra bloggartikel att läsa: Kerstin Berminge ger synpunkter på "miljonprogrammet" och nyanserar en företeelse som blivit utskälld på ett oförtjänt sätt. Jag tror att artikeln och medföljande kommentarer kan vara nyttig för de yngre som idag är med i kritiken av stadsmiljön exempelvis i Stockholm (som yimbyfolket där medelåldern verkar vara ganska låg).

Kerstin är ganska pessimistisk ibland, men får marknadsliberalerna och fastighetsspekulanterna fortsätta att härja på bostadsmarknaden finns det anledning att vara pessimistisk. Då kan det uppstå bristsituationer som är ännu värre än de som fanns i början av 1960-talet. Det kan bli som i Stockholm mot slutet av 1800-talet - en enorm misär alltså.

onsdag 27 maj 2009

Skymningsfärger


Det finns någon gammal vädertyda (tror den finns i Bondepraktikan) som säger att om det är röd solnedgång kommer det att bli busväder dagen därpå. Så här såg det ut i går kväll, med en glödande sol som omgiven av apelsinkulörer och i en indigofärgad himmel tog farväl av dagen. Och det kanske stämmer: det har varit ganska så blåsigt i Stockholm idag!



Här är mer skymning, och diskreta pastellfärger över Årstaviken och bort mot Söder. Tittar man närmare ser man lite av den röda solstrimman alldeles över husen. Klicka upp bilden i större format så syns det bättre!

måndag 25 maj 2009

En liten bildkavalkad

Jag hade tänkt skriva en ny tirad om ligisterna som förstör i Tanto, men för att inte helt ödelägga humöret kommer här några bilder från i lördags i stället:




Titta, här är någon som sprungit iväg så fort att benen inte hunnit med utan står kvar och undrar vart de skall ta vägen!



Men vänta, även skallen (är det en skinnskalle månne? - jag gjorde en pil för säkerhets skull) finns kvar där invid fabriksentrén i Liljeholmen! Är detta ett fall av svår personlighetsklyvning? Går det en styckmördare lös?




Jag är ingen vän av klotter, men de här tre gubbarna (de tre vise männen?) under spårvägsbron i Alvik ser ganska roliga ut.



Jag tycker borttappade vantar, handskar, mössor och även leksaker ser så ledsna och övergivna ut. Det gäller även denna ... ja, vad är det? en kanin? ett får? ... som låg på räcket till en lekplats. Hoppas den återkom till rätt ägare så småningom!


Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Är det här ett bra initiativ?, Anders_S skriver Omodern kultur når inte ut - Odells gör det!, kvinnopolitisktforum skriver Introduktionstext till tema arbetsmiljö, Jinge skriver Wanja-skandalen fortsätter

onsdag 20 maj 2009

Dags för självspäkning?


Bild från ett skyltfönster nära Hornstull på Hornsgatan i förmiddags.

Finns det inte billigare alternativ? Varför inte helt enkelt köpa några askar spik, sprida ut dem på golvet och lägga sig där?

Vad handlar detta om? Är det den lägre "medelklassen" i Stockholm som känner behov av att via självspäkning uppnå en högre andlig sfär? Om man trängs mellan en hotande konjunktur och osäkra bostadsrättskostnader är det kanske ett alternativ att ligga på spikar en stund och få något annat att tänka på? Ont i ryggen och behov av plåster kan man väl tänka sig i alla fall.



Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver TPB-målet: En tredje domare också problematisk, Björn Nilsson skriver Ida, med svans och allt, Jinge skriver EU-dramat närmar sig, jesper skriver Problemet med att inte “ta” hus

söndag 17 maj 2009

Borätt ... fel ...?


Foto taget vid Hornstull för några dagar sedan. Där bygger man ett nytt hus som, enligt vad jag hört, skall innehålla dyra lägenheter med dyra avgifter. Det är nästan så man hoppas att konkursdjävulen hugger klorna i projektet. Det hände väl sådant under den gamla fastighetsbubblan på nittiotalet också - man började spekulationsbyggen under högkonjunkturen, och så stod man där med osålda "objekt" när krisen slog till.

Den här stan behöver en massa billiga och bra hyresrätter för folk som varken vill eller kan skuldsätta sig, inte svindyra bostadsrätter för något "exklusivt kundsegment som vill ha lite extra".


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Och så fick de ockupera ett par hus, andread0ria skriver Vitt är det nya svart, admin skriver ockupanter på taket, Vidar skriver Film: Victor Marx på möte med Mejan om konstprojekt (O)önskad samhällsutveckling

lördag 16 maj 2009

Anti-rök


Ett meddelande fotograferat i en port på Söder igår. Märkligt nog finns det fortfarande folk som står med en cigg och bränner pengar till ingen nytta - i alla fall inte för dem själva! Och som lappen visar inte till nytta för somliga i omgivningen heller!


Från Konfliktportalen.se: admin skriver möte utanför polishuset., Anders_S skriver Eliasson - bröder i kapitalisternas och statens tjänst, slutstadium skriver Varför arresterar den ryska polisen hbt-personer?, Kristoffer Ejnermark skriver Kapitalismen undergräver den politiska demokratin

torsdag 14 maj 2009

Jag åkte upp till Säbysjön i Jakobsberg i eftermiddags. Dels kände jag behov av frisk luft efter att ha kämpat med en dator i ett par dagar, dels är det ett trevligt område att promenera i. Säbysjön går man runt på ett par timmar i lugn takt och njuter av omgivningarna. Kall blåst var det ibland, men skönt i alla fall. Några bilder:




Finns det något somrigare än en ladusvala på en luftledning? Hade det varit ljud till den här bilden hade det hörts ett intensivt kvittrande också.



Moln och himmel och sol speglade i en vattensamling



Och slånbuskar, mycket slån som nästan vräkte ut floder av vita blommor

måndag 11 maj 2009

Vad kan en gammal mur berätta?


Vad kan väl en gammal mur berätta, som den här i närheten av den klassiska friluftslokalen Hellasgården i de vilda Nackaskogarna? - Tja, den kan väl berätta att i förmiddags kom det en fnoskig människa med hund gående åt ena hållet (jo, hon pratade med hunden på det där sättet som man kan prata med ett litet barn, och det låter ju knäppt när det rör sig om en jycke). Och från andra hållet kom en mossig äldre figur som stannade och knäppte ett par bilder och sedan lufsade vidare i riktning mot Källtorpssjön.



Om man är kunnig i geologi, mossor och lavar kan de här stenbumlingarna säkert berätta en hel del. Det är inte jag, annat än att jag tror att det är granit. När granit spricker upp delar den sig gärna i ungefär fyrkantiga block. Måste ha varit ett jäkla jobb att bygga den här muren - undrar varför den kom till?



Och till sist en bild som visar att solen inte bara lyser över såväl onda som goda i Stockholm, den går ner över onda och goda också. Och så börjar det om i morgon igen. Lite tjatigt i längden kanske?


Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Finanspolitiska rådet mot regeringen, kamratwot skriver Fina, rara, söta internet, Anders_S skriver Gör om rättegången mot Pirate Bay!, Jinge skriver Påvens besök meningslöst?, slutstadium skriver Vad snutar vill ha, salkavalka skriver KRISEN PÅ DAGENS KONFLIKT

Lösning på nedskräpningen?

Den här bilden tog jag 27 april förra året under rubriken Inte är det vackert inte.

Det tycker jag fortfarande inte. Anledningen till att jag återanvänder bilden är att bangolfen i Tanto enligt en lokaltidning är ute efter mer utrymme på grund av internationella mästerskap. Den nuvarande minigolfanläggningen är till vänster om skräpet, och vad jag förstår vill man expandera åt höger i bilden, ned mot Årstavikens strand. Det här området ligger för lågt för att bebyggas tror jag (översvämningsrisk) men däremot kunde man ju lägga ut en matta av golfföreteelser där i stället för den nuvarande mattan av skräp.

(Är bangolf och minigolf samma sak förresten? Jag vet inte. Men på något sätt verkar den här golfformen mer sympatisk än de ekipage med jätteväskor med klubbor som drar omkring exempelvis i Ågesta.)




På tal om nedskräpning så brukar jag ofta skälla på klotter. Men av någon anledning tyckte jag att denna isbjörn (?) under Centralbron vid Söder Mälarstrand ser ganska trevlig ut. Jag kanske hade vaknat på fel sida idag?


Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Finanspolitiska rådet mot regeringen, kamratwot skriver Fina, rara, söta internet, Anders_S skriver Gör om rättegången mot Pirate Bay!, Jinge skriver Påvens besök meningslöst?, slutstadium skriver Vad snutar vill ha, salkavalka skriver KRISEN PÅ DAGENS KONFLIKT

lördag 9 maj 2009

Nya Slussen dissas


Ja, det här är inte verkligheten utan arkitektförslaget som en del av stadens hövdingar tycker är väldigt bra men som döms ut på annat håll (läs exempelvis vad Erik Berg skriver). Notera att dagens kaos med broar inte försvinner, men att det blir mer vatten. En del gillar inte det, men Mälaren måste ju ha någonstans att ta vägen ... Just den biten verkar vara det acceptabla i förslaget, det andra verkar väldigt tvivelaktigt.

En stor jäkla motorväg längs Skeppsbron, det ser inte bra ut när bilismen måste skäras ned. Bredvid "motorvägen" på Södersidan ligger i förslaget ett nästan trekantigt hus. Intressant nog fanns det ett trekantigt hus där innan den nuvarande Slussen byggdes. Det kallades Strykjärnet har jag för mig. Morfar var barberare och hade sin salong där på 1920-talet.



Det är den här delen av stadsvyn det handlar om - till vänster Söders höjder, till höger Gamla stan, och mellan dem slussenområdet. Och lite närmare blick på den sorgsna betongklumpen på bilden nedan.




Både här och där får det definitiva (?) förslaget till hur Slussen skall byggas om rejält med ris. I sin DN-blogg citerar Lars Epstein bland annat Konstakademins ledamöter som är:

... bestörta och förtvivlade över att man bestämt sig för att ödelägga det vidunderliga stadslandskapet vid Slussen.

Med dess utblickar och överraskningar, dess innehållsrikedom och valmöjligheter. Dess kontraster och hemligheter, dess lager av historia. Idag försummat och förslummat, men i grunden genialt.

Allt släcker man nu ut, ersätter med en banal trafiklösning, en hård exploatering. En gapande bred motorväg, en lång och ödslig gångbro. En norrvänd mur av tunga stadskvarter som stänger utsikter och sammanhang.

Värre kan det inte bli. Skam och förbannelse över de nidingar som gör detta.


Försummad och förslummad ...


Nidingar, var det ja! Fast dagens stadslandskap vid Slussen känns inte så väldigt vidunderligt tycker jag, men det beror väl av att det är försummat och förslummat. Men det behöver ju inte betyda att det förvandlas till att bli fördummat.


Det här partiet ger mig visionen av ett förfallet fästningsverk, eller någon annan övergiven byggnad som nog skulle intressera de som driver bloggen Rostsverige. Det gäller nog stora delar av slusskarusellen i dess nuvarande sönderfallande tillstånd förresten ...


Det kanske mest knasiga är att man inte tar tillfället i akt att ge tunnelbanan en ny nedgrävd tillvaro. Är det tunnelbana så skall det väl vara tunnelbana när man är inne i stadens centrum och fifflar.



En av Stockholm mer deprimerande miljöer: folk springer till och från tunnelbana, saltsjöbana, bussar och kan väl åtminstone tänka den positiva tanken att de är på väg till ställen som ser bättre ut än Slussenterminalen!




Här försvinner en av Sveriges vackraste stadsprofiler, Gamla stan sedd från Mälarsidan, bakom ett gytter av broar för tunnelbana, tåg och bilar.

Även Samfundet S:t Erik har kritik som inte är mild. Man har skrivit ett brev till Kommunfullmäktige och andra berörda instanser. Brevet finns ännu inte på S:t Eriks hemsida men lär nog komma upp där. Jag citerar från den inledande sammanfattningen av den text jag fått via epost:

I den kulturhistoriska analysen inför planerat inriktningsbeslut om slussens framtid står det; ”Slussen är platsen där Stockholm växte fram, i brytpunkten mellan landsvägen och sjövägen. Detta historiska läge i staden bör omhändertas och avtecknas på något sätt i den framtida stadsstrukturen vid Slussen”. Men absolut inget av detta finns med i presenterat förslag. Av den grandiosa vyn från Södermalms torg finns inte mer än en glimt.

Det platsen kunde berätta blir bortschaktat, förbyggt och sidoordnat en dominerande trafikled. Det vi ser är en stadsbild som skulle kunna återfinnas vid en flod varsomhelst i Europa. Vi ser också en medeltida stadskärna passeras på samma sätt som om vi levde på 1960-talet.

Den utlovade utredningen av nedgrävning av tunnelbanan har uteblivit. .... Faktum kvarstår att det aldrig senare kommer att bli möjligt att gräva ner tunnelbanan om det inte görs i samband med Slussenbygget. Görs det inte och möjligheten fanns blir domen från kommande generationer hård.


Den "grandiosa vyn" från Södermalmstorg kunde det här demonstrationståget (det gällde kriget i Afghanistan) njuta av - utsikten över Strömmen och bort mot Skeppsholmen, Kastellholmen och inloppet till Stockholm. Slussenområdet som samlingsplats eller genomgångsområde för politiska manifestationer skall inte underskattas. På Första maj kommer anarkisterna marscherande i (nästan) snörräta led nedför Katarinavägen, medan de mer oordnade vänsterpartisterna kommer från Götgatan.


Angående nybyggnader på Södermalmstorg sägs av S:t Erik:

Varför är vi så rädda för de stora gesterna i stadsplaneringen att vi envisas med att tränga in byggnader där det absolut inte behövs? Varför inte bejaka de luftrum som ännu finns kvar i Stockholms innerstad? Läka sår och knyta ihop har blivit ett mantra för andra syften än för de som de utges för. ...

Den husrad som enligt förslaget ska byggas framför Södermalmstorg med omgivande kvarter förtar effektivt våra möjligheter att i framtiden få uppleva en sådan storslagenhet från ett offentligt uterum i Stockholm. I andra städer utan våra naturliga förutsättningar arbetar man hårt för att manifestera sig med platser som denna. Där vi har dem som vid nuvarande Slussen idag så missköter vi dem.

Ja det är ju intressegrupper som gärna lägger rabarber på attraktiva lägen mitt i stan:

En plats som Slussen är för värdefull för att ekonomiska intressen skall få spela en för framträdande roll i hur platsen används. Samfundet upprepar därför; ”skapa attraktivitet så att byggande lönar sig på nya platser där staden verkligen behöver förtätas”.


Men den sortens intressen har makten i Stadshuset nu, så det kan bli svårt att mota bort månglarna. Kan man inte kalla dem bonntjyvar helt enkelt? Ena da'n kommer de dragande från Bonnhålan och Tjyvhyttemo, andra da'n ska de göra om hela stan! Eller överdriver jag där?



En viktig punkt som inte tas upp i kritiken är det här: slussen som ligger i Slussen nämligen. Och där behövs det mer plats för att släppa ut vatten i händelse av en ny översvämning i Mälaren. Mälarutloppen behöver helt enkelt få större kapacitet. Det var nära katastrof år 2000 när vattnet var på väg upp över Riddarholmskajen och kunde ha skurit av tåg och tunnelbana, runnit ner i tunnelsystemen genom centrala Stockholm etc. Nästa gång kanske det verkligen blir katastrof.



Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Margaux Leduc i Umeå, Jinge skriver Det ”nya” Centerpartiet, Kristoffer Ejnermark skriver Erik Wijk kritiserar Andreas Malms senaste bok om islamofobi, slutstadium skriver Om Hitlers folkstat, totalavloning skriver Total Avlöning 8/5/09 Inte ens skolmat., andread0ria skriver Låt dem äta köttben!

torsdag 7 maj 2009

Underhållande ...



... budskap, i alla fall för oss som inte har och inte tänker skaffa hund! (För den som undrar: det är i en port på Heleneborgsgatan nära Långholmsgatan som du och din hund bör låta bli att pinka!)

Första ladusvalan ...

... jagade fram över Isbladsviken på Djurgården i morse. I skogen sjöng svartvita flugsnappare som nog kom häromdagen, och en vacker aurorafjäril drog fram över en äng. Det är mycket nu för den som vill hänga med i vårens och försommarens framfart!



Svalan jagade förbi för snabbt för att fångas på bild, men Rosendals slott står där det har stått sedan 1820-talet. En arkitektonisk pärla från Karl Johans tid! Märkligt nog har jag, vad jag minns, aldrig gått runt slottet förrän idag, när jag fick syn på ett skylt som visade mot "porfyrvasen". "Vaddå för porfyrvas?" undrade jag och gick för att titta efter. Och här är den, en rejäl pjäs som tillverkades i Dalarna på 1820 och som måste ha varit en rejäl klump att ta ner till Stockholm.



Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver De förklädda fascisterna i folkpartiet, H Palm skriver Motown Junk: utanförskap är svärta., kimmuller skriver Klassisk klyscha från chefen, slutstadium skriver Rösta inte på Piratpartiet, totalavloning skriver Total Avlöning 6/5/09 Mota Hippien i grind., autonomak skriver Klassfiendens vara eller icke vara…

onsdag 6 maj 2009

Körsbär, får, klotterförebild


Jag trodde det var slut med bilderna av blommande körsbärsträd (för i år i alla fall) men jag kunde inte låta bli att lägga ut det här exemplaret. Det står på Tantos stora gräsmatta nära Årstaviken, och det originella är att man här får två i ett så att säga: blommorna nere till vänster är rosafärgade som på japanskt körsbär medan övriga är vita som ordinära körsbärsblommor. Tänk om det vore så där fint jämt i Tanto, och man slapp alla nedskräpare och förstörare!

När jag gick vid Årstaviken för ett par veckor sedan tyckte jag mig höra får bräka från Årsta holmar men såg inga. I förmiddags var det samma sak, men nu såg jag ett par får nere vid stranden av holmarnas östliga del. Håller man får som naturvårdare där? Är det möjligen någon som tänkt sig ett framtida skrovmål på får i kål? Numera vet jag inte om det odlas någon kål på Årsta holmar, men tidigare har det funnits en handelsträdgård där. Kanske något att återuppliva när det lugnar sig efter brobyggandet? Lokalt odlad mat borde vara en framtidsgrej.

På tal om förstörelse och klotter. Kolla in det här inlägget från bloggen Det Progressiva USA och titta på mexicansk gatukonst från Californien. Det där är något annat än berusade småglin som sprutar ner fina kulturhus med sina fula "tags" eller vad det nu heter.


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Ingen borgfred - öka istället kritiken, MJE skriver Stalingrad - skuggor som förföljer oss, andread0ria skriver Thatcherismen trettio år, boladefogo skriver Silvia Federici och George Caffentzis om krisen, tusenpekpinnar skriver Ankdammen på första maj

tisdag 5 maj 2009

Gök eller bara muntergök?



En gök fildelad från Wikipedia. På håll låter dess hoanden rena, men en gök på nära håll är faktiskt en ganska skrällig upplevelse


På måndagskvällen tog jag favoritpromenaden runt Årstaviken. När jag gick längs stranden av Årsta skog och hade Eriksdalsområdet på andra sidan hördes hoandet från en gök under kanske en halv minut. Då inställde sig omedelbart frågan: var det en äkta gök, eller en så kallad muntergök som var i farten? Vanligen tänker man sig inte att gökarna sitter inne i stan och hoar utan det skall vara en annan miljö:

Ute blåser sommarvind
göken gal i högan lind.
Mor hon går på grönan äng
bäddar barnet blomstersäng,
strör långa rader
utav ros och blader ...


... för att citera Samuel Johan Hedborn (1783-1849) som skrev denna vaggvisa. Senare försågs den med en svår melodi av Alice Tegnér.

En kort stund senare hördes ett enstaka hoande igen, men nu uppifrån Årstaskogens backar. Är det ovanligt med gökar i stan? (Om man bortser från munter- och kaffegökar alltså?) En gång både såg och hörde jag ett par gökar i närheten av Kampementsbacken på Gärdet. Först trodde jag att det var en skämtare i farten, men så fick jag syn på dem.

Annars har ju göken minskat i den här delen av Sverige, men jag har intrycket av att uppe vid Torne träsk är det fortfarande många gökar i farten. Det häftigaste jag varit med där var på en myr nära Abisko, där inte mindre än tre gökar flög omkring ovanför mig och hoade intensivt.

Ja, och på hösten blir göken hök - men det kanske du redan hört?


Från Konfliktportalen.se: andread0ria skriver Thatcherismen trettio år, Anders_S skriver Jag har anslutit mig till Konfliktportalen, boladefogo skriver Silvia Federici och George Caffentzis om krisen, tusenpekpinnar skriver Ankdammen på första maj, domljuger skriver Marknaden mot människor, autonomak skriver Popvänstern och klassföraktet

måndag 4 maj 2009

Sedd över axeln ...


... blev jag av den här präktiga ringduvan i Skinnarbacken i förmiddags. Om nu duvor kan sägas ha axlar förstås.

Någon ring finns det inte på ringduvan, däremot vita fläckar på båda sidor om halsen. Det är samma sak med ringtrasten (man kan stöta på den i fjällen vid Torne träsk ibland) som har vita fläckar men verkligen ingen ring runt halsen. Dock var det någon någon gång som tyckte att det påminde om en ring uppenbarligen.

Undrar hur mycket mat det är på en sådan där tjockis förresten? Ringduvorna brukar se rätt välgödda ut. Ett bra skrovmål om man är duvhök exempelvis. Men så här långt inne i stan är det nog mindre risk för duvorna vad det gäller duvhökar. Här i trakten på Söder finns sparvhökar, men jag vet inte om de är starka nog att klippa en fet duva. Ringduvorna har flyttat in i stan först under förra århundradet vad jag vet. Det kanske är ett sätt att slippa undan terrorn från duvhöken? Jag har hört tystnaden i skogen när en duvhök drar fram mellan träden!

Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Det hypnotiserade partiet?, kvinnopolitisktforum skriver 1a maj-tal: Vi vägrar betala er kris!, andread0ria skriver Arton tusen jesusfreaks, Marlene Olsson skriver Höger & vänster…är en fattig hungrig, är en rik mätt?, salkavalka skriver GÄVLEBESÖK OCH FÖRSTA MAJ I STOCKHOLM, slutstadium skriver Hitta rätt

lördag 2 maj 2009

Ännu mer körsbär ...


Tidigare i bloggen har jag uppmärsammat de blommande japanska körsbärsträden på Söder och Östermalm, här fortsätter (och avslutas, tror jag) serien med en vacker svit i Årsta invid Tvärbanan.

Som synes på bilden nedan är det annat som blommar också. Slånbuskage står med sina sommarmolnsvita skyar av blommor på Årstafältet. Jag hoppas de får vara kvar och inte rensas bort i någon slags omstuvning av Årstafältet.





Från Konfliktportalen.se: slutstadium skriver Hitta rätt, Björn Nilsson skriver Väsentligheter, kimmuller skriver Mitt första maj-firande (med foton), jesper skriver Shora Esmailian från Antirasistiskt forum, Vida Latina skriver Man är bara man

Barackernas återuppståndelse?


Jag har undrat vad det här är för en barack som nyligen smällts upp vid Ringvägen invid Tanto. Platsen är ganska intressant. Jag är inte säker på exakt ställe, men för bortåt femtio år sedan fanns det också baracker här, på båda sidor av Ringvägen om jag minns rätt. Då fungerade de som "ungkarlsbaracker", med andra ord som nödbostäder åt folk som inte hade någon annan stans att ta vägen. Ordningen blev väl därefter också. Jag minns att jag en gång som liten gick förbi där, och två poliser höll i en man som vomerade å det livligaste.

Nu ramlade en lokal gratistidning in genom brevlådan och upplyser om att denna nya byggnad skall kunna tjäna som tillflykt för folk som bor i närheten av sprängningsarbetena för nya Citybanan om de tycker att det bullrar för mycket. Undrar om inflyttarna vet om att detta är klassisk "barackmark"?

Man får väl hoppas att inga hus rasar när det nu skall sprängas. När tunnelbanan drogs genom Högalid i början av 1960-talet sprack väl saker här och där, även om inga hus föll ihop. Och så kan man ju undra om det skall bli en ny chic trend med baracker i stan?


Från Konfliktportalen.se: slutstadium skriver Hitta rätt, Björn Nilsson skriver Väsentligheter, kimmuller skriver Mitt första maj-firande (med foton), jesper skriver Shora Esmailian från Antirasistiskt forum, Vida Latina skriver Man är bara man