måndag 18 augusti 2008

Råttor och ... råttor kanske?


Rattus norvegicus - vår lilla vän brunråttan

Man ser ganska ofta råttor här i trakten. De har gräsmattor och planteringar att leva i, i den mån de inte flyttar inomhus, och folk slänger mycket skräp på marken som råttorna gärna käkar på. Jag minns ett gatukök där man kunde se hur råttorna, förmodligen mätta och nöjda, kilade fram och åter mellan papperskorgarna alldeles nedanför serveringsluckan ... .

För en stund sedan kom en gratistidning, Mitt i Södermalm, i brevlådan. Där berättas hur råttorna kilar omkring inne i matvarubutikerna också. På något ställe kutade råttor över fötterna på personalen innanför charkdisken när de servade kunder. Dax att skaffa butikskatt kanske? Eller ännu häftigare: en iller!

På samma sida i gratisbladet finns en mindre notis om Maria beroendecentrum. Totalt har ägarna plockat ut 84 miljoner ur bolaget. Fem huvudägare var det, så det blev nästan 17 miljoner per skalle. Och vad är det för pengar egentligen? Är det inte skattepengar som runnit från offentliga till privata fickor på ett sätt som förvisso är lagligt men ändå mycket märkligt. De miljonerna hade nog kunnat användas vettigare än att göra några privatnissar svinrika. - Har detta något med råttor att göra? Det behövs städas på flera nivåer i Stockholm!

Inga kommentarer: