Stockholms stadsmuseum ska inte längre vara en viktig remissinstans när det gäller förändringar av Stockholms stadsbild. Museet ska inte heller göra inventeringar av kulturhistoriskt värdefulla miljöer. På så sätt ska staden kunna förändras i en snabbare takt. Det föreslår en utredning som hamnar på kommunstyrelsens bord i höst.
Detta skriver Svenska Dagbladet. Såväl Stadsmuseet som Skönhetsrådet vill utredaren ge mindre inflytande. I stället ökar Stadsbyggnadskontorets makt kraftigt.
Är detta en förbättring, eller kommer man att sätta bocken som trädgårdsmästare? Kommer Stadsbyggnadskontoret vara en starkare kraft än sina remissinstanser Stadsmuseet eller Skönhetsrådet för att hålla byggintressena (och de partier som står bakom byggintressena) stången? Å ena sidan finns det visst orsak ibland att snabba på olika saker, men just i brådskan finns det också risker att tvivelaktiga intressen kommer in och härjar utan kontroll. Man kan ju vända på saken och fråga om alla byggprojekt i staden som varit underkastade lång prövningstid alltid har varit så lyckade. Om det finns exempel på motsatsen kan man undra om de dåliga exemplen hade varit bättre med kortare handläggningstid?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar