måndag 25 augusti 2008

Pålsundsberget - naturminne



Ett geologiskt minne mitt i Stockholm? Jajamen, mellan Heleneborgsgatan 10 och 12 ligger en bergknalle som då och då hotas av exploatering men som ännu finns kvar. Med tanke på de sprängningar som skulle krävas för att kunna bygga något på platsen får man nog vara tacksam så länge det inte blir något. Och den här knallen - Pålsundsberget - är ett geologiskt minne. En skylt nere på Heleneborgsgatan berättar en del om detta. Bergets baksida mot Söder Mälarstrand är rejält urhackad. Det var stenbrott där en gång i tiden, men nu är det överväxt med mycket grönska. Bilden nedan är tagen där ...


... liksom det här fotografiet. Uppe till höger husen vid Heleneborgsgatan 12.



Så här såg det ut i våras, när det italienska guldregnet verkligen lät floder av guld flöda ut vid ingången till 10:an. Så har det varit i många år nu, fantastiskt att det överlever i den där torra bergsskrevan.




Berg är inte alltid helt bergfasta. Ibland får man skicka hit en patrull som knackar loss eventuella lösa stenar (skrotning kallas det väl?) så de inte ramlar ner på folk.




Så här ser det ut om man går upp på klipporna. En liten stig och till och med en bänk att sitta på och skåda ut över Riddarfjärden:




Vänder man sig om syns Borgerskapets pampiga byggnad från början av 1900-talet. Eventuella planer om att bygga på Pålsundsberget har alltid mött protester från borgarna som vill ha kvar sin utsikt över Riddarfjärden och Kungsholmen.



Så här års blir det nästan snudd på djungel häruppe. Det är inte många kvadratmeter, men det är fantastiskt hur grönskan kan fylla igen!




Jag gjorde en sväng upp på berget för några dagar sedan och konstaterade att blåklockor fortfarande blommade, och att där fanns blåbärsris (utan blåbär). Några rönnar och björkar har bitit sig fast bland stenar och klippor. Man får väl anta att hela trakten här såg ut ungefär så här innan staden kom hit, vilket skedde i början av 1900-talet. I alla fall enligt en liten broschyr från Naturskyddsföreningen år 2007: Upptäck naturen på Södermalm.

Pålsundsberget är en del av Pålsundsparken, den långa gröna strängen som följer Söder Mälarstrand längs Pålsundskanalen.

Inga kommentarer: