fredag 29 april 2011

Morgontur till Tyresta by

Med fickkamera med liten zoom blir en trana några tiotal meter bort inte så mycket bättre än så här.  Den ensamma tranan traskade runt och pickade i marken då och då och verkade vilja ha sällskap. Kanske den ensamma tranan jag såg vid Ågesta igår skulle kunna bli kompis?

Här följer fler bilder från min morgontur till Tyresta by på Södertörn, i Haninge, och de blir bättre om man klickar upp dem till större format!

Tyresta by, med anor från vikingatiden. På den tiden smällde man inte upp husen på bästa åkermarken utan på ställen med sämre jord, och vägarna fick följa terrängens konturer i stället för att bryta igenom och sönder den.


Här har vi styvmorsvioler i lite olika färgvarianter

"Är väl inte detta svensk vår och försommar" vill säkert en och annan utbrista. Men kanske då får svaret att det lika gärna kunde vara norsk, finsk, estnisk eller rysk vår och försommar. Väsentligast är dock att det är en härlig tid där riksgränserna inte spelar någon roll!

"En svala gör ingen sommar" - men jag såg två eller tre ladusvalor idag, så då kanske ...

Dessa tussilago har ännu inte passerat bästföre-datum

Små oansenliga vita blommor - jag tror det är backskärvfrö som brukar vara tidiga

Det var solnedgång ...

... över Riddarfjärden igår också. Klicka gärna upp till större format för att njuta av det bärnstensglimrande ljuset!

torsdag 28 april 2011

Morgonpromenad vid Ågestasjön

Att jag tog en promenad vid Ågestasjön i morse märks inte på de här bilderna eftersom jag inte tog någon bild just av den (kan finnas tidigare bilder av Ågestasjön på bloggen, men jag är för lat för att titta efter). Sjön var dock full av skrattmåsar, gäss och andra som väsnades och skapade vårstämning. På ett öppet fält stod en trana och trumpetade - förmodligen efter sällskap. De första svartvita flugsnapparna annonserade sin närvaro genom att räkna "tjugo tjugo tju'ett".


Blå sommarhimmel och nyutslagen grönska - kan man begära mer?  I de här björkarna hördes min första svartvita flugsnappare för detta år ge hals!

I Ågesta kan det vara väldigt lerigt och jobbigt när det är blötväder. När det är torka som nu blir åkerleran nästan som hård cement i stället. Idag gick det bra med lågskor. Jag har varit där vid tillfällen när det inte ens gick med stövlar.

På tal om "åker" så börjar åkerfräken på att titta fram.

Blommande sälg i motljus och en frisk liten fors i bäcken mellan Ågestasjön och Orlången. En sval morgonbris bidrog till stämningen av senvår på väg mot sommar.

Man kan morsa på årsfärska tallskott om man känner för det.

Och det här ser ju ut som det arketypiskt svenska (det här som folk i mängder försökte emigrera ifrån för hundra år sedan). 

onsdag 27 april 2011

Japanskt körsbär och magnolia blommar på Söder

Igår hade jag en bild av ett japanskt körsbärsträd som blommar på Reimersholme. Idag får det bli frossande i körsbärsblom på "stora" Söder, och dessutom ett utbrott av magnoliafeber. De tre översta bilderna är från Hornsgatan, sista körsbäret står vid Maria Gamla Folkskola, och magnolian glädjer oss med sin blomprakt på Västgötagatan runt hörnet från Magnus Ladulåsgatan. Som vanligt: klicka upp bilderna till större format så blir de finare!

Och så måste jag tala om att jag hörde - och såg - årets första lövsångare i Dianelunds koloniområde i förmiddags. När lövsångarnas milda drillar hörs är sommaren inte långt borta!








tisdag 26 april 2011

Bilder från måndagen

Kan inte låta bli att köra en ny bild på scillabacken i Högalidsparken mot Högalidsgatan som den såg ut måndag kväll



Man hinner inte med. Nu är de japanska körsträden igång också. Ser att bloggkollega Gabrielle har förevigat prakten i Kungsan igår. Det här kanske är blygsammare men ändå ifrån gårdagen: ett ensamt träd på Reimersholme som uppfyllde aftonen med sin milt rosa utstrålning.

Det kändes som sommar igår, med "småå lätta moooln", för att citera Pugh Rogefelt.

Här var det bara ett streck över himlen. Har Vår Herre dragit en linje: "Hit men inte längre"?

Får man överlämna en blomma - i detta fall en fräsch luktviol?

Ute i skogen är motivet "älg i solnedgång" populärt. Men Stockholm är ju en sjöstad, och följaktligen borde motivet vara "fiskmås i solnedgång", vilket är fallet just här. 

torsdag 21 april 2011

Vitsippor och slagsmål

Vad kan väl vara trevligare för en republikan än att ta en promenad på kgl. Djurgården när solen skiner och det är vår?

Man kan gå i friden och fågelsången och se hur marken prickas vit av vitsippor i stället för läskig snö ...

... men vad pågår här, här bryts friden av ett rejält slagsmål vid Djurgårdsbrunnskanalen. Uppenbarligen träter herrarna till höger om damen till vänster. Damen själv verkar inte så engagerad.

- Hörrni, ska ni verkligen hålla på att bråka och bita varandra så där, det är dumr!

- Nej nu vill jag inte se det här längre, jag går!

- Va, vart tog bruden vägen!?

onsdag 20 april 2011

Diverse bilder från igår och idag

Enda bilden från igår. Taraxacum vulgaris, populärt känd som maskros, glädjer även Söderborna med sina gula solar mellan husvägg och gatsten. I detta fall är gatstenen tillhörande Maria Bangata. - Och de här bilderna blir MYCKET BÄTTRE om du klickar upp dem i större format!
Vad är det här? En skylt kvarglömd från den hemska vintern som nu äntligen försvunnit!?

Nja, ser det ut så här så finns det anledning att varna för ras!

En kompletterande bild till den scillabacke-bild jag publicerade igår

Här kan man tala om de svenska färgerna gul och blå i form av scilla och vårlök!
Våren får oss att bli odlare lite till mans - här är mitt trädgårdsland med smörgåskrasse!

Om väggar kunde tala ...

... skulle det bli ett jädrans kacklande, som jag brukar säga. Och av de här två bilderna skulle det väl bli rena förbrytarsnacket eftersom de kommer från Långholmens fängelse.

Men det finns ju trevligare saker på Långholmsön - den här blomman exempelvis, som jag fann utanför Bellmanshuset.

Och den här lilla samlingen. Vad är det för sort? Denna och de två följande bilderna kommer från Rosängen som jag skrivit om tidigare här.



Jag tvivlar på att det gör ont när knoppar brista.

I förra veckan skrev jag om den sjunkna båten Siljan vid Söder Mälarstrand. I eftermiddags när jag gick förbi där höll man på att bärga. Hoppas det gick bra. 

Något suddigt foto, taget genom en häck - syftet är att visa att det finns vitsippsbackar även på Söder. 

Fysingen

Jag var uppe vid Fysingen en stund i tisdags morse. Fantastiskt vårväder, solsken och de första lärkorna som sjöng över fälten. Tidigare fotoreportage därifrån finns här och här.


Sol på himlen och sol i vattnet och i soldiset reser sig fågeltornet ...

... vars plattform delvis stod under vatten. Men det gick bra att ta sig upp där i alla fall och skåda ut över den blanka sjön. Det låg en del änder och gäss och doppingar ute på det blanka vattnet. Jag tyckte mig skymta en gråhakedopping, och den arten är inte så vanligt fast just Fysingen lär vara ett ganska pålitligt ställe att se den.

Vi kör repris på det där med "sol i vattnet" - det är så härligt!

Här står en säv-vippa som en vit explosion, och i bakgrunden en sävsparv vilket ju passar bra i sammanhanget. Sävsparvarna brukar komma ganska tidigt på våren.