torsdag 11 februari 2010

Samtidshistoria


Samtidshistoria, vad är det? - Jo, det är bland annat ett ämne man kan studera på Södertörns högskola, och det innefattar i princip allt som händer just nu och tillbaka så länge det finns någon som har det i levande minne. Med andra ord håller Första världskriget på att försvinna ur samtidshistorien nu när de sista veteranerna gått ur tiden.

Jag tänkte på det där med historiska dokument när jag läser BrittaKarolinas Blogg. Det var av en slump som kontakten upprättades. Britta hade hittat en bild från gården till Kungsholmens förskräckliga gamla folkskola som jag tog för några år sedan och frågade om det gick att låna den. Och det gick bra, nu kan den förutom i min blogg beskådas här.

Britta skriver om sitt liv, och det blir därmed såväl samtids- som lokalhistoria, socialhistoria och diverse andra specialvarianter. Hon är född 29, så det blir alltså från trettiotalet och framåt, en omvälvande tid i vår historia. En del av den utspelas alltså i Stockholm, men det finns också en fas i Uppsala. På Kungsholmen bodde jag en tid som barn, och där föddes farmor fastän hennes familj mer höll till i Uppsala. Man hittar sådana där små anknytningar överallt.

Jag antar att fler seniormedborgare är i farten vid datorerna och skriver ner minnen, publicerar fotografier och därmed skapar ett stort och intressant material för samtidshistoriker att studera. Man kanske kan kalla det person- eller mikrohistoria också. Det är inte de stora övergripande perspektiven, utan hur en enda person noterar vad som händer.

Vill man veta vad som händer måste man gå på djupet ibland, på folkdjupet! En del är ganska lätt att förstå, åtminstone om man själv är gammal nog att ha mött folk som var födda på 1880-talet. Det var ju andra tider och en annan mentalitet. Men att Brittas bror gick ut som frivillig i finska fortsättningskriget, det är svårare att sätta sig in i - var det samma naivitet som en del av dagens svenskar i Afghanistan visar upp? Hur som helst, jag tror det kan vara nyttigt för yngre historiker, och yngre människor över huvud taget, att uppleva människor som levde för inte så länge sedan men som kan vara rätt olika. Det är ju dessa människor, en del omtyckta och andra avskydda eller ointressanta, som gjort oss till det vi är.

Och, om vi tänker tillbaka så var ju exempelvis min mor, född 1912, en av de som tillhörde den första "moderna" generationen i Sverige. Hennes farfars far hade klassats som "svagsint fattighjon" inte ens sextio år tidigare. Sedan gick det uppför för familjen och för Sverige, men nu vete fasen åt vilket håll det går. Men vill man få perspektiv på processen från mikronivå, då skall man läsa exempelvis den av mig just rekommenderade bloggen!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Svagsint fattighjon? Du sitter ju där framför datorn och skriver på bloggar för jämnan, alltså tillhör du inte verklighetens folk! (ett slagord värdigt en auktoritär stat).

Annat man från maktens sida kan säga: Tjänar du mycket pengar? Då har du det för bra, och skall inte klaga. Tjänar du genomsnittligt? Då är du en medelmåtta. Tjänar du lite? Då är du inget värd.

Nä, Nuförtiden är det nedtryckning som premieras, inte någon höjning av människornas andliga och mentala tillstånd. Du och jag skall veta våra platser.

Björn Nilsson sa...

Plats? Jo, jag sitter här i en gammal fåtölj och knackar på datorn ...