lördag 20 februari 2010

Inget väder för bänksittare


Det ramlade in en gratistidning i morse. Där står det om snötippningen i Riddarfjärden. Det är det brunfärgade resultatet av detta som man kan se ovan, och som jag skrivit om och fotograferat tidigare. Staden vill vräka mer snö i vattnet står det i Södermalmsnytt. Kadmium, bly och koppar finns med bland det som tippas i sjön. Inte så farligt, tycker stan. Men det håller inte Naturvårdsverket med om. Det verkar bero av var och hur man mäter. Frågan är vad snömassorna skall förvaras i väntan på varmare tider.Inte läge att sitta på bänken i hörnet Varvsgatan-Högalidsgatan. Men om några månader skall det vara blått av scillor här!


Kallt var det i morse, och det lär fortsätta några dagar till. Men snart är vintermånaden slut. Vad skall "skeptikerna" säga när det inte finns några snödrivor utanför fönstret att hänvisa till? Jag tycker det är konstigt att långvariga och långsamma klimatförändringar kan hålla på år efter år utan att de där individerna reagerar, men så fort det är kallt en månad så vaknar det till. En av de största bloggarna i Stockholm föll för det. Svårbegripligt.

Med tanke på att klimatfrågorna faktiskt kräver en massa specialkunskaper och superdatorer för att man skall kunna få fram pålitliga data är det väldigt vågat att göra utsagor bara efter att ha tittat ut genom fönstret. Religiösa tokar och "förintelseförnekare" gör sådant, men vanligt normalt vettigt folk? Undrar om jag minns rätt, men var det inte så att vintrarna under den varma bronsåldern var ungefär lika kalla som nu - men somrarna var mycket varmare? Och för den som tycker att det låter trevligt i alla fall rekommenderar jag en titt på var folk bor i förhållande till lågt liggande och lätt översvämmade kustområden.Inte är det läge att vila benen på den här bänken på Högalidsgatan heller. Blåst och elva grader kallt gör att man inte drar benen efter sig i onödan, utan raskt skyndar mot stugvärmenDe mörka grejer som sticker upp ur snön är bänkarna vid krönet av Münchensbacken. Inte läge här heller att slå sig ner och beskåda Stadshusets mäktiga profil (som blir allt mindre mäktig vartefter de andra husblafforna växer upp).

2 kommentarer:

Rondine sa...

Ja du, sörjan i Riddarfjärden ser ju inte alltför rolig ut!
Här, där jag bor, får kommunen inte lov att tippa snö i havet, vilket man får vara tacksam för.
Snön har fallit denna helgen också, dock inte i de mängder som SMHI förutspådde (än så länge).
I Huvudstaden finns det också en hel del, ser jag.

Björn Nilsson sa...

Här samlas snödrivorna på hög, så att säga, och ännu singlar stora flingor ner utanför fönstret.

Man får bara hoppas att de där tippmassorna inte är lika obehagliga till sitt innehåll som till sitt utseende.