söndag 7 februari 2010

Det slapp vi!


Här är framsida och baksida till en katalog från Moderna Museet 1958. Man hade en utställning ägnad den franske arkitektfantomen Le Corbusier. Framsidan (som vi ser ovan) är ju acceptabel, så där lite lagom modern med en mystiskt tecknad gubbe: litet huvud har han, och möjligen svans också. Samt hål i magen och en hand som ser ut som en skiftnyckel. Men baksidan ...
... baksidan på katalogen alltså, inte gubben. Där finns en arkitektvision vad det gäller Söder och Norrmalm. Om någon tycker att en del miljonprogramshus är stora så är de inte mycket mot vad le Corbusier hittade på. Kolla på Söder, ett enda stort huskomplex som skulle rymma över hundratusen pers! Intressant nog ser det centrala avsnittet ut som ett hakkors (fast med rättvända armar till skillnad mot nassarnas felvända variant - en bild av Högalidskyrkans rättvända hakkors finns i det här inlägget.) De som tycker att Bofills båge i området mellan Södra station och Medborgarplatsen borde ha blåsts upp ännu större måste gilla det här förslaget.

På nordsidan verkar husen lite småttigare och futtigare, men de går upp till trakterna av nuvarande Wennergren center från Norrström ungefär. Så blev det ju inte, de mest storvulna visionerna slapp vi, men rivningarna på Nedre Norrmalm och vad som sedan byggdes är ännu som en tagg i mången stockholmares själ.

Inga kommentarer: