lördag 6 juni 2009

Tors fiskarfänge


Just det, Tors fiskarfänge, den präktiga fontänstatyn på Mariatorget. (Undrar om det fortfarande finns någon gammal Söderbo som tycker att "Mariatorget" är ett nytt påfund och att det egentligen är Adolf Fredriks torg? Bytte man inte namn någon gång på trettiotalet?)

Denna grupp gör sig bäst när det är sommar och sol och vattnet kan spela över Asator, Midgårdsormen och ett par ospecificerade havsvidunder. Det var vattenspel och tidvis lite sol idag, men banne mig inte mycket till värme.



Här är Tor själv, mitt i dammen och mitt i fajten. Men egentligen borde han ju stå i en båt och fiskekompisen Utgårda-Loke förskräckt titta fram.



Närbild på slagskämpen. Jag tycker den blev rätt häftig.



Hela gruppen. Hornsgatan i bakgrunden.



Det här är en separat staty. Det jag fäste mig vid var att den fått en stickning på ena armen, en ganska vanligt förekommande företeelse numera. Har dokumenterat ett fall i Högalidsparken tidigare och ett på Västerbron, dessutom kan man läsa om det i Gabrielles blogg.

En gång i tiden spreds påståenden i kvälls(rännstens)pressen om att knarkhandeln skulle ha flyttat från Sergels torg ("Plattan") till Mariatorget. Enligt Jan Guillou skall det egentligen ha varit en tidningsanka, men eftersom folk började jaga knarklangare på Mariatorget måste försäljarna följa sina kunder och flytta dit. Så det blev en självuppfyllande anka, så att säga.

Själv såg jag bara några ordinära fyllon samt flera föräldrar ute med små barn. Konstigt nog ser det folktomt ut, inklusive tomma bänkar, på bilderna jag tog. I själva verket var det vad jag minns en hel del människor som flanerade eller satt på bänkar i solen och pratade. Skall jag tro på mitt minne eller på kameran?


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Småpartier framåt - de stora backar, kimmuller skriver Zengakuren, Jinge skriver En korkad minister?, Björn Nilsson skriver Strängteori - gammalt påhitt?, cappuccinosocialist skriver Låt detta bli spiken i piratkistan

Inga kommentarer: