fredag 20 november 2009

Konst på "Gasaremsan"

De här bilderna blir definitivt bättre om de klickas upp till större format!


Bilder på Gasaremsan? Borde det inte heta "från Gazaremsan"? - Nej, inte i det här fallet. Det här är bilder som jag tog på torsdagseftermiddagen vid Husarviken, vid det gamla gasverksområdet som nu skall stöpas om för nya tidens bebyggelse. Du vet väl förresten att Husarviken skall uttalas med lika lång betoning på u-et och a-et. Oftast säger man Husaaarviken men det är fel. Namnet är sedan 1200-talet. Då fanns det inga husarer. Däremot fanns det hus just här. Säg ungefär Huusaarviken istället så blir det rättare.Och här har vi "Gasaremsan".

Några långa betongväggar på gasverksområdet har förvandlats till tummelplats för gatukonstnärer. Påminner inte den här betongväggen om skammens mur genom de palestinska områden?

Gas förresten - jag hörde någon gång att det är ett driftsäkert energisystem. Det var ett stort tredagarsavbrott en gång i Stockholm Det var 1868. Förut hade jag gasspis och ibland saknar jag det trevliga bruset och suset från gaslågorna. Å andra sidan är det bättre med elspis om man vill baka.

Den här bilden måste du klicka upp i större format om det skall ge något utbyte. Det är fyra hopklippta bilder.Ibland är det kortfattade budskap ...
... ibland längre. Att bojkott krig låter som en god idé.Slagord och blommor ...... eller något som kan vara en bildberättelse. Den där krokodilen i röda bilen ser inte riktigt snäll ut! Har han inte hög hatt också, som gamla tiders kapitalister? "Ett samhälle med svaga rötter är omöjligt att få på fötter" står det i de blå ytorna.


Några svårtolkade bokstäver. De slingar sig nästan som runristningarnas drakslingor.
Vad är detta? - Där är ett likamed-tecken, är det en konstig utomjordisk ekvation?


Inspirerat av japansk manga?
Ett staket - men varför inte se på det med konstnärlig blick och kalla det en "installation"? Här har människan verk samt väder och vind under många årtionden skapat något nytt och eget. I bakgrunden Husarvikens vatten. På andra sidan gick några skotska höglandskor och betade.Och vad har vi här? En glosögd blek spökfigur som tittar upp bakom ett gammalt staket, kanske någon som tittat för mycket på konstverken?

Nå, vill man inte titta på konsten så kan man ju notera charmen hos ett förfallande område. Den grusade cykelvägen som går bort mot Värtan och Ropstens tunnelbana. Björkarna som alltid växer upp på sådana här ställen. Till höger är gasverksområdet, till vänster bakom björkarna den smala kanal som är Husarviken.

Ja, det var Husarviken det, och snart är väl allt detta borta. Men bilderna finns kvar!

2 kommentarer:

Gabrielle sa...

Tack för en härlig bildkavalkad! Blir sugen på att ta mig dit och ta en egen titt endera dagen. Jag har cyklat den där grusvägen längs Huuusarviken många gånger på väg till eller från Lidingö, men tror inte all den där graffitin fanns där senast jag gjorde det. Det där gamla staketet gillar jag också och spöket som tittar upp. Och så är jag vederbörligen impad av dina "hopsydda" långa bilder.

Nu fick du väl mycket beröm?! Blir du lite gladare då fast det fortfarande är november?

Björn Nilsson sa...

Tack för uppmuntran! Och man kan ju till det positiva tillägga att det var upphållsväder när jag var där igår. Det är man inte van vid dessa dagar. Snart är ju dystermånaden slut också - något att glädja sig åt!

Bäst att du skyndar dig om du vill se måleriet, för endera dagen kanske maskinerna kommer och gör rent hus. Man håller redan på och jobbar där nu.