fredag 27 november 2009

Byggnader på Tobaksmonopolets tomt - förslag och motförslagBilderna kommer från Yimbys hemsida och är intressanta ur flera synpunkter. Det handlar om nya byggnader vid Rosenlundsgatan - Maria skolgata på Söder, inte långt från pendeltåget vid Stockholms Södra. (Säger inte de flesta "Södra station" förresten?) Den övre bilden är det officiella förslaget medan den nedre är reviderad enligt ett yttrande från Yimby. Jag gjorde flera reflexioner här:

Förr kunde plangubbarna själva sitta och peta ihop sina förslag utan att behöva störas av avancerade motförslag från intresserade medborgare. I dag är läget annorlunda. Dagens intresserade medborgare är kunniga, har synpunkter, och har dessutom bra tekniska hjälpmedel för att utarbeta egna förslag och distribuera dem till varenda människa som har tillgång till World Wide Web. Det är faktiskt en demokratisk tillgång. Med elementära datorkunskaper, tillgång till hygglig programvara och hårdvara kan vem som helst med lite estetisk begåvning bli sin egen stadsplanerare.

Och hur blir det om man tittar på förslaget och motförslaget ovan då? - Som jag känner det blir motförslaget renare, mindre plottrigt, kanske lite gladare i färgsättningen också. Är det inte lite väl mycket svart och grått i dagens byggande? Man kanske inte behöver klämma i med karamellfärger i stil med Flemingsberg, men några uppiggande pastellfärger på fasaderna skulle jag inte säga nej till. Det här tycker jag är ett bra exempel på vad medborgarstadsplanerare kan hitta på! Hoppas att synpunkterna får genomslag.

Att fyrans buss eventuellt blir (åter)förvandlad till fyrans spårvagn låter också trevligt.

Frågetecknet är vad som händer med andra sidan av kvarteret, mot Ringvägen. Det här är ju klassiska marker för rökare förresten, hur vore det att smälla upp en tobakslada någonstans? Här fanns ju tobaksodlingar på 1700-talet har jag för mig.Så här ser Tobaksmonopolets trekantiga tomt ut på ett flygfoto. Rosenlundsgatan är blåmarkerad på högerkanten. Det är där man tänkt sig de nya byggnaderna. Det finns en sajt där man faktiskt kan vinkla bilden så att man ser den i samma perspektiv som på arkitektskisserna ovan, men jag lyckades inte klura ut hur man gör en kopia därifrån (om det ens är möjligt). Men gå in där och försök få in perspektivet själv!

Inga kommentarer: