måndag 16 november 2009

Flemingsberg, bunkerarkitektur


Jag var i Flemingsberg i eftermiddags. Så här ser en bit av gångvägen mellan stationen och sjukhuset ut. På höger sida finns trevliga betongväggar som tillhör Huddinge sjukhus. Eller det hette så förr i tiden, sedan har man ju slagit ihop och haft sig med andra sjukhus så jag vet inte riktigt vad man kallar sig numera. Fast namnet är väl mindre viktigt jämfört med vård av sjuka människor?Låt oss titta närmare på en sjukhusvägg. Blir man lättare till sinnes av det här?Blir det ens bättre om några stackars träd får stå där i jättekrukor? Ja, det är klart, om inga ligister förstör dem kan de bidra med några gröna blad om ett halvår ungefär. Och grönska är bra för hälsan.


Ser man från sjukhussidan över mot Flemingsbergs centrum ser man ... tja, en kanske något nedslående arkitektur från tidigt sjuttiotal. Och naturligtvis en stor väg mitt i alltihop. Nu tror jag man håller på att bygga nya hus utanför bildkanten till höger, och det kan kanske bidra till att ändra intrycket från "höghus med motorled" till "nästan som en vanlig stadsgata". Vi kan väl vara positiva och säga att det finns stor förbättringspotential i Flempan. Här finns flera stora och stabila arbetsplatser, bra kommunikationer, så jag tror att det här området har framtiden för sig.Men om man vänder sig igen och riktar blicken mot sjukhuset - detta är någon sorts bunkerarkitektur! Undrar hur arkitekter och byggherrar tänkte? "Jo, vi ska bygga ett sjukhus som åtminstone kan stå emot lättare artilleribeskjutning om fienden kommer avancerande upp genom Flemingsbergsviken!"Om man tittar till vänster jämfört med föregående bild ser det ut så här. En massa bilar på ett trist parkeringsdäck, och bakom dem en ny bunkerbyggnad, fast kanske tio år yngre än sjukhusbunkern.
Man behöver ju inte riva hus för att snygga upp dem. Det går ju att göra om fasaderna. Skulle inte sjukhusområdet i Flemingsberg vara förtjänt av en ansiktslyftning i form av snyggare fasader? Skulle inte detta till och med kunna vara en hälsofrämjande åtgärd?

Undrar om det är det tråkiga novembervädret som bidrar till den gnälliga tonen i detta inlägg - nedan en stämningbild från Flemingsbergs station:


Inga kommentarer: