söndag 2 augusti 2009

I stället för Svarta Maja?


Den här bilden tog jag för några veckor sedan på Långholmen. Förr i tiden kom bovarna åkande till Långholmens fängelse i den ökanda fångtransportbilen Svarta Maja. Nu är det ju vandrarhem och konferenser och liknande där. Undrar vilka som kom i den där "Vita Maja" som verkar kräva två-tre parkeringsplatser? Hederligt folk, eller tvivelaktiga figurer med skum bokföring?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har faktiskt bott några gånger i det annorlunda hotellet. Första gången kollade jag noga att dörren gick att öppna innifrån.....
Omgivningen är synnerligen trevlig.

Min farbror tillbringade några månader på insidan när det fungerade som ett fängelse. Histoien är att han gjorde en del småstölder och blev så att säga frivilligt inburad. Det var vinter, han var utan jobb och utan bostad så allt löste sig till det bästa kan man säga.

Han berättade för mig att bron från Södermalm kallades för Suckarnas bro.

eldorado

Björn Nilsson sa...

En morbror till mig (som jag inte hittade förrän jag började med släktforskning - man talade visst inte om den killen) dömdes till några månaders fängelse 1904. Det borde ha varit på Långholmen eftersom brottet, "åverkan å jernvägsanläggning" skedde på Södra station här på Söder och familjen bodde i närheten.

Jag har letat i Långholmens journaler men inte hittat honom där. Däremot fanns det en figur som hette Bellman ! och som jag förstår av sammanhanget såg till att han blev inlåst över vintrarna.

Och "Suckarnas bro" var ett känt begrepp, fängelset var ju ännu i drift när jag kom till det här kvarteret 1960. Sedan byggdes ju fängelset i Kumla som ersättning, och det tyckte fångarna inte var lika kul.