söndag 31 juli 2011

Ödsligt


Som jag redan skrev i förra inlägget är det numera sällan som jag förlägger mina kvällspromenader ner mot Stockholms centrum, men i går kväll gjorde jag åter ett undantag. Via Skeppsbron och Kungsan kom jag upp på Hamngatan, passerade NK:s huvudentré och fick så för mig att gå under jorden vid Regeringsgatan, till gången mot Sergels torg ... och fick en mindre chock. Inte en käft i sikte! Så där såg det ut alldeles innanför dörrarna, som på bilden ovan. Jag funderade om det var ett misstag, skulle dörrarna egentligen vara stängda, skulle jag bli inlåst ...? Enligt klockan i kameran var tiden 20:07.


Jag gick runt hörnet till höger. Likadant, inte en själ i sikte. Ruskigt! Klockan är strax efter åtta och stället är heldött!Jag gick genom nästan hela Sergelgången innan jag såg några människor innanför dörrarna mot Sergels torg. En enda person passerade mig på väg åt andra hållet, se bilden ovan. Ljudet från klackarna slog ensligt mellan väggarna.

Ödsligt är väl ett ord som åtminstone tidigare varit populärt i YIMBY-kretsar, och nog kan man tala om ödsligt här. Jag och tre eller fyra människor till. Och detta är ju ungefär så mitt i stan som man kan komma!

Hur kan detta komma sig? Kanske det handlar om den ökända marknadsliberalismen igen, marknadskrafterna ger den levande staden en rejäl dödskyss. Köp & sälj eller stick iväg! Vill man ha ett levande centralt Stockholm måste det bo massvis med människor där, riktiga människor och inte några potentiella bolånetorskar. Och det går inte att fixa med liberala trollkonster, det krävs social bostadspolitik, subventioner, bort med kontor och in med hyresrätter med låga hyror. Då kan man få det eftersträvade folklivet, även när butikerna har stängt. Men då handlar det om offentliga ingripanden, och det ställer inte marknadsliberalerna upp - de har ju principer gu'bevars!

3 kommentarer:

Bengt O. sa...

Jo, men har du också tänkt på att gången är en av de renaste i Stockholm: inte ett tugggummi, inte en fimp, inte en hamburgerask. Naturligtvis inget klotter. Det gäller även på dagen, vid rusningstid när det är mycket folk där. Några väktare syns inte till. Kontrasten mot angränsande Plattan kunde inte vara större.

Vad kan det bero på?

Björn Nilsson sa...

Det kanske är en så avskräckande plats att inte ens buset tycker det är trevligt att stå och tugga tuggummi där?

Anonym sa...

Ni skulle ha sett hur de såg ut då innan dem renoverade det fyfan vad de stankpiss överallt då....
hehe.. de var de ända sämsta med att gången blev som den blev men titta nu som nu beskriver de är de renaste i Stockholm....Kolla på filmen Stockholmsnatt där ser man de gamla innan dem byggde om de....Med vänlig hälsning Mowgli