lördag 14 augusti 2010

Rosa Gabrielsson - känner någon henne?


Jag var på väg hem efter kvällspromenaden runt Årstaviken igår. Strax före nio går jag uppför Varvsgatans backe, se i ögonvrån en väska på en bänk, går förbi, hejdar mig ... . Det är den gamla slitna handväskan på bilden. Jag går tillbaka och provlyfter. Den verkar innehålla saker, väger litegrann. Jag tänker att det kanske är en väskryckare som slängt ifrån sig bytet, slår mig ner för att se om det finns någon ledtråd vems väskan är. Det är inte trevligt att rota bland andra människors saker, men ...

Snart klarnar bilden. Det här verkar vara papper som tillhör en Rosa Gabrielsson. Där finns vykort, några lösa papper, en  bibel, en psalmbok. Det står ett telefonnummer på ett papper. Jag ringer, men ingen svarar. Chansar på att polisen kanske ännu har öppet, men anländer dit minuten efter att de stängt.

Väl hemma tar jag mig en närmre titt på bibeln och psalmboken. Ibland skriver folk dedikationer i dem. Och psalmboken innehöll en dedikation till Rosa från föräldrarna till konfirmationen 1921. Då var det lätt att räkna ut att Rosa skulle vara en bit över hundra om om fortfarande levde. Nu har jag släktforskat och har en CD med data om alla avlidna svenskar i slutet av förra seklet, så jag söker på hennes namn. Där finns det, Angred Rosa Matilda, född i Madesjö i Småland 1907, död i Stockholm 1991. Angred måste vara mycket ovanligt, har aldrig sett det förr. Ogift. En småländska som for till Stockholm och arbetade här resten av sitt liv. Det finns goda betyg från Hässelby Familjehotell och något som heter Bettna gård. En av alla dessa anonyma människor som petade ihop sin lilla bit av folkhemmet verkar det, förmodligen utan att göra så mycket väsen av sig.

Jag undrar hur väskan hamnat där på bänken. Resultat av ett inbrott någonstans? Eller är det någon som kände Rosa, någon annan gammal dam kanske, som suttit där med den och glömt den - och som nu kanske är ledsen och undrar var den är? Hur man än vänder sig kan det bli fel. Skulle jag ha låtit väskan vara kvar?
Jag tar väskan och går ner till polisen med den. Den kanske är ledtråd till någonting.

2 kommentarer:

Karl Malghult sa...

Madesjö, det är samma församling som Nybro ligger i. Sta(u)´n är inte mer än hundra år gammal och Nybro kyrka är visst från mellankrigstiden jämfört med Madesjös medeltida anor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Nybro_kyrka
http://sv.wikipedia.org/wiki/Madesj%C3%B6_kyrka

så jag tror nog inte att hon kommer direkt från landet utan att hon växte upp i en svensk småstad innan flytten till Stockholm.

Björn Nilsson sa...

Det var ändå säkert en flitig tös från Småland, även om hon inte kom från ett litet torp i skogskanten.