lördag 14 augusti 2010

Ord och bilder - några exempel

Observera den upprörande grammatiken på den första bilden (från Haninge centrum)! Som vi så ofta ser görs ofta det fel på hur man skriver genitiv. Om Bo har en butik så skall den heta Bos Butik, inte Bo's Butik. Om det däremot är Anders som har en butik skall det vara Anders' butik. Och om Jonas har en godismusik så skall det på god svenska heta Jonas' Godis. Det är bara om det är namn som slutar på -s som man klämmer dit ' för att ange ägare. Men om namnet inte slutar på -s så skall det inte vara '. Så det så!

Bild två visar marknadens variationsrikedom i det moderna samhället. Vill du ha Revolutionära Fronten och komma med något rörliknande föremål för att slå fienden i skallen ("Med ett schysst järnrör kan du slå världen med häpnad" för att citera Socker-Conny). Eller du kan fixa hårförlängning, nagelförlängning och annat fint. Dessa små anslag fann jag på Långholmen och tyder på viss professionalism i tillverkningen, Syns bättre om man klickar upp dem till större format.

Den sista ser däremot hemsnickrad ut: ett anslag som syntes på ett träd vid Vinterviken för några dagar sedan. Skita inte ned!


2 kommentarer:

Bengt O. sa...

Han kanske heter Jonas Godis? Och varför "musik" i sammanhanget?

Just kiddin'

Björn Nilsson sa...

Det här fick jag fram ur SCB:s namndatabas:

"Efternamn

* Det finns ingen person som har efternamnet Godis.

Förnamn

* Det finns 1 kvinna som har förnamnet Godis. Av dessa har 0 namnet Godis som tilltalsnamn.
* Det finns ingen man som har namnet Godis som förnamn."