söndag 5 juli 2009

Nedskräpning kostar


Det här fotot har jag lagt upp tidigare på bloggen, här. Det är taget i Tanto, och fler bilder från förstörelsen där finns bland annat här och här och här ... går det inte att få stopp på eländet!


Det är klart att det kostar att hålla rent i stan. Det skulle kosta att hålla rent även om folk inte slängde skit omkring sig hur som helst. Så hela den budget på över 200 miljoner som anslås för renhållning skulle inte kunna elimineras och exempelvis användas för 1947 förskoleplatser, men nog skulle den utgiftsposten kunna skäras ner ordentligt.

Problemet är brist. Inte brist på folk för att städa (det bör finnas gott om sådana att anställa numera) och egentligen inte brist på pengar heller. Bristen ligger i uppfostran och uppförande. En attityd att "jag slänger grejor som jag vill, det där får andra plocka upp!" Skulle ett system med häftiga böter à la Singapore kanske hjälpa?


Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Att jaga spöken eller ubåtar?, Jinge skriver Reinfeldt och Pseudodalen, Anders_S skriver Fazer / Dreijer – godis- och brödkungarna, Kristoffer Ejnermark skriver Den falska demokratin och åsiktsregistrering, planekonomen skriver Varför Hardqueer är ute och cyklar, salkavalka skriver MAKTENS MÄN OCH MOTSTÅNDETS KVINNOR I VISBY

5 kommentarer:

gardebring sa...

Folk har helt klart en rätt taskig attityd till att plocka upp efter sig. Jag tycker att det är dags att införa kännbara böter för den som inte plockar upp efter sig.

Björn Nilsson sa...

Då fixar vi det, delar på intäkterna och lever som prinsar!

gardebring sa...

Hehe ;)
Näe. Tanken var väl snarare att böterna går till renhållningskostnaderna...

Anonym sa...

Det är ju böter på att pissa på gatan men hur många gör inte det?
Om man ska införa straff kanske fotboja en månad är bättre :)

Björn Nilsson sa...

Nja, det var ju meningen att Anders och jag skulle dela på bötesintäkterna. Kan vi få provision på fotbojan då (och hur skulle den få folk att sluta skräpa ner - har den en inbyggd kamera så man ser vad de har för sig också?)?