söndag 13 juni 2010

Stockholmsklipp(or)


Ett par bilder klippta ur den grund - berggrund - som Stockholm vilar på. För Stockholm är ju byggt på klippor. Ibland döljs de under hus, man bara märker att det är backigt i Gamla stan, men på andra håll kan man studera klippbranterna som de verkligen ser ut. Som den tvära bergvägg som går på södra sidan av Mälaren längs hela Söder, för att ta ett av de mer tydliga exemplen.

Men den övre bilden kommer från Långholmen, en stenyta som inte verkar vara något särskilt bearbetad tror jag. Den nedre är från nya Årstabrons fäste på Söder, och där syns tydligt märken efter borrstålen.

Jag tycker klippor är vackra. Man kan klicka upp de här bilderna i större format och notera hur det klippgrå egentligen består av många olika färger. Man kan tänka bort klippan och bara se ett "abstrakt" konstverk som naturen själv har försett oss med.


2 kommentarer:

Gabrielle sa...

Håller med: klippor är ofta vackra.

Har för mig att Leonardo da Vinci talade om att man skulle måla av en bergvägg eller en mur med dess många färger och strukturer - kanske som en övning, minns inte riktigt. Och nu hittar jag det inte trots ivrigt googlande.

Björn Nilsson sa...

Tack för det. Det blir nog fler klipp-bilder här framöver.

Att hitta färgerna i en stenyta kan vara en spännande övning. Även om ytan kan sägas vara "grå" så är ju grått i sig en kombination av flera färger, och då får man lista ut vilka dessa kan vara.