onsdag 9 juni 2010

Hakkors i Högalid


För några dagar sedan gick jag förbi den här flotta entrén på en obemärkt bakgata i Högalid. Det var inte första gången, men nu råkade jag tittade närmare på själva porten. Det var ju ett särskilt mönster där ...... som syns bättre om man klickar upp bilden i större format. Till vänster ett mönster av rättvända, till höger samma mönster men av felvända hakkors. Övre axeln skall sticka ut åt vänster för att det skall bli rätt.

Undrar när det här kom till? - Jag konsulterar boken Stockholms byggnader och där står det att beslutet att bygga villor här togs 1912. De villor som sedan verkligen byggdes längs Skinnarviksringen verkar vara från 1920-talet. Dörren kanske är original från den tiden, liksom ...... det här hakkorset som finns i portalen till Högalidskyrkan. Många tyckte väl helt enkelt att det var en gammal trevlig solsymbol och symbol för god tur. Som synes är korsets armar rättvända även här. Det var de dumma nazisterna som spegelvände hakkorset - vilket innebar att det blev en symbol för olycka i stället.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man ser det man vill se!
Svastika (sanskrit lyckobringande tecken. Det är en symbol som länge förekommit i flera olika kulturer, men har särskilt i västerländska kulturer blivit starkt belastad efter att nazisterna anammade den som sin symbol. I flera andra kulturkretsar fortsätter symbolen att användas.
Svastikan kan peka antingen medurs eller moturs. I det senare fallet används dock ibland termen sauvastika.

Björn Nilsson sa...

Jo, jag har sett en karta från Korea med hakkors i mängder, och det visade sig att det var symbolen för buddhistiskt kloster!