måndag 26 september 2011

Närkontakt

Kan man kalla detta "närkontakt av tredje graden"? Bilder från för några dagar sedan, tagna på Liljeholmsbron. Det kanske var någon som inte uppmärksammade varningen om köbildning som jag har för mig finns innan brokrönet.



Det är väl sånt här som gynnar bruttonationalprodukten antar jag, i och med att några verkstäder får lite att göra.

lördag 24 september 2011

Moln i mängder

Här är ett antal bilder med moln, stora, små, grå, färgrika, som jag tagit under den senaste månaden. Om någon tycker att det är mycket så kan jag säga att det är ganska få i jämförelse med vad jag fotograferat. Moln fascinerar - mig i alla fall.

























Klotter

Är man lat eller fantasilös klottrare som skriver man bara "klotter" i stället för att göra en bild eller något annat, som här vid spårvägen på Stora Essingen

En moloken gubbe i gångtunneln under Liljeholmsbron just vid brofästet i Liljeholmen

Om detta räknas som klotter vet jag inte, eller om det är båtägaren själv som är ansvarig. Verkar vara någon sorts avställd militärbåt i trä, kanske gammal minsvepare eller minfartyg? Träet ser dessutom ut att ligga vertikalt, inte horisontellt som jag antar är det normala vid båtbygge. Låg i alla fall i Årstaviken när jag tog den här bilden. Båten i bakgrunden är en bogserare av bullig amerikansk typ.

Märkliga ljus på Långholmen



På fredagskvällen gick jag en promenad och passerade under Västerbron på Långholmen och noterade märkliga ljus som inte funnits där tidigare. En av de tråkigare platserna på denna annars så fina ö har fått ett nytt inslag, och det ser inte så tokigt ut. Nästan lite julstämning.

Jag glömde att kolla om de här finns kvar - finns de kvar så bör de stå alldeles bakom bergknallen i bildens mitt.

Linjer

Här är några bilder som på olika sätt kan få betraktaren att funder över linjer i tillvaron. Skulle någon verka intressant så ser den nog ännu bättre ut i uppklickat format.

Här är det sannerligen ingen rät linje i tillvaron. Är den här snäckan riktigt nykter? Verkar ju vingla hit och dit utan större styrsel! "Vestige terrent" som det heter på latin - "spåren förskräcker"! 

Här finns två linjer, en synlig och en nästan osynlig. Byggstrukturen under Årstabron ger en  kurva, roddarna bildar ritstiftet till sitt eget räta streck som inte kommer att tangera kurvan utan passera förbi  

Linjer som korsas och som dras åt olika håll; Årstabergs pendeltågsstation

Ett gammalt streck, på kartan en linje genom landet - en liten rest av Göta landsväg på Årstafältet. Här gick trafiken förr från Södermanland mot Skanstull. 

fredag 23 september 2011

(Svart)råtta?



Den här bilden (inte i proffsklass, det medger jag) tog jag torsdag förmiddag på Kristinehovsgatan. Det som först fångade uppmärksamheten var en skata som verkade jaga något, och snart såg jag att den var framme och trakasserade en råttliknande varelse. Jag tänkte att denna väl inte hade så stor chans mot skatan, men plötsligt vände sig råttan i upprätt läge - och fågeln backade direkt! Att få ett bett av en råtta med förmodligen rätt dålig tandhygien är nog inte så kul.

Först i efterhand kom jag på att rådisen ju var svart. Det finns ju rätt mycket råttor i trakterna, men de jag sett har alltid varit bruna eller gulbruna. Kunde det vara en svartråtta? Jag tittade i Däggdjur av Bjärvall och Ullström men blev inte riktigt klar över saken. Egentligen borde det inte finnas svartråttor här men 1980 syntes någon till i Stockholm och de kan tydligen dyka upp lite varstans utanför sitt egentliga område söderut. För att krångla till det finns det bruna och svarta varianter både av svart- och brunråttor! Som varande icke däggdjursspecialist kan jag bara ställa mig frågande och utan möjlighet att ge ett definitivt svar.


Konstiga avtryck


För någon kväll sedan passerade jag en busshållplats på Varvsgatan och noterade dessa egendomliga avtryck. Vad är detta, är det hand- eller fotavtryck av egendomliga varelser som dväljes i Högalidsparkens mörka hörn och prång och bara vågar sig fram när höstnatten sänker sig över staden?

Endast kontanter



Fotograferat i Gula gången, Slussen, för några dagar sedan. Det fick mig att minnas ett citat från Herr Doktor Karl Marx, Kommunistiska Manifestet:

Bourgeoisin har överallt, där den kommit till makten, förstört alla feodala, patriarkaliska och idylliska förhållanden. Den har obarmhärtigt slitit sönder de brokiga feodalband, som band samman människorna med deras naturliga ledare, och icke kvarlämnat några andra band än det nakna intresset, det känslolösa "kontant betalning".

onsdag 14 september 2011

Japanska dammen, tisdag förmiddag

Japanska dammen i Bergianska trädgården är alltid värd ett besök, även nu när höstfärgerna gör sig påminda.




tisdag 13 september 2011

Kungsörn och grågäss


Det här är en bild som jag "lånat" från Molles blogg om kungsörnar och grågäss som vi såg vid Angarn igår. Jag inte bara knyckte bilden, utan beskar och försökte göra fåglarna lite ljusare. Vet inte hur bra det egentligen lyckades, men kolla på örnnäbben: det där ett imponerande bit-verktyg som sticker ut längst fram på fågeln!

söndag 11 september 2011

Läge: Angarn


Den här bilden (ett panorama av två hopklippta bilder) gör sig definitivt bättre i uppklickat tillstånd, då kan man till och med se de blå vattenytor som är själva sjön i Angarnsjöängen i Vallentuna. Så här såg det ut tidigt på söndagseftermiddagen. Jag var där med bloggkollega Molle som spanade efter havsörn. På sätt och vis misslyckades det, för i stället var det en kungsörn som var där och skrämde slag på gässen. (Häftigt, har inte sett kungsörn sedan jag var i fjällen för länge sedan!)

Innan jag kom så långt som till Angarn fångades min uppmärksamhet av det här anslaget - notera stavning & datum - på en bildskärm på Södra station

Angarnsjöängen är väl mest känt som fågelskådarställe, men idag var det folk med svampkorgar också. Jag såg den här röda fina svampen, den var nästan som en boll, men vet inte vad det är för sort.

Anledningen till att jag fotograferar den här skissen från en informationstavla om den så kallade Örstaristningen en bit från sjön (svårdaterad, men uppenbarligen från bronsåldern) är att själva ristningen med två båtar och två hästar är svår att fotografera om man inte klättrar upp i ett träd eller har en lång stång att hissa upp kameran i ...

... vilket bevisas av denna bild just av ristningsytan, och där också en fotograf som just konstaterar att det där inte verkar vara det lättaste av motiv att fånga om man står på marken!

En fin höstdag blev det vilket tacksamt noteras nu på kvällen när det är svart ute och regnet öser ned!

tisdag 6 september 2011

Kanonfotograf och annat smått och gott

Några bilder från förra lördagen:

Har man ett sånt där häftigt objektiv kan man väl nästan kallas "kanonfotograf". I och för sig skulle någon som fotograferar kanoner också kunna kallas kanonfotograf, men jag tror att denne man i själva verket hade det här motivet i siktet:



Ingen kanon, inte ens en kanonkula, men en riktigt rejäl kula därborta i alla fall! Själv går jag som vanligt med min lilla fickkamera och tar motiv på närmre håll:

Jag tvivlar starkt på att Jehovas vittnen har en hållbar lösning på den världsekonomiska krisen, även om principen om att "driva månglarna ur templet" kanske inte är så dum

Och vad är "kampanger" kan man fråga sig!

En bild från söndag morgon. Den som tvivlar på att de märkliga figurerna på Långholmen, som figurerar i ett antal inlägg de senaste dagarna här på bloggen, skulle vara från yttre rymden kan ju fundera på varför just den här verkar tycka det är så jobbigt att få en lågt liggande och skarp morgonsol rätt i ögonen! Det märks ju tydligt att den tänker att "kan inte den där människan försvinna så att jag får byta position till något mindre plågsamt!"

lördag 3 september 2011

Reflexioner om bostadspolitik/rätter/ekonomi

Om man spelar på börsen får man räkna med bakslag. Den aktie man köpte igår för dyra riktiga pengar kan störtdyka idag och vara totalt värdelös i morgon. Du har gått på en smäll, någon annan som visste bättre kutar iväg med pengarna. Det går inte att klaga när man frivilligt gått in i kasinot och blivit blåst.

Som med pratet om börsen eviga uppgång, och att det alltid är lönsamt att "spara" (spekulera, var det!) i aktier är det med falskt mäklarprat av din "personlige bankman" om hur oerhört fördelaktigt det är att köpa den lägenhet där man redan bor eftersom "priserna alltid kommer att gå upp". Tips: skall man köpa så skall man också ha en plan för att snabbt sticka iväg, vilket figurerna som står bakom omvandlingar nog ofta har. Att köpa en lägenhet som man redan bor i, och tänker fortsätta med det, är tämligen meningslöst ... i bästa fall, i värsta fall kan det bli rent ruinerande. Man har spelat och förlorat.

De smarta grundarna sticker. Har de sjöutsikt som säljargument kan de ju först döda eventuella träd som döljer utsikten - träden är ju faktiskt bara vår gemensamma egendom och kan behandlas hur som helst! Sedan kan resten som tror sig ha gjort ett "klipp" stå där med en förening med skakig ekonomi, och det kan faktiskt leda till konkurs. Och privat kan ju arbetslöshet, sjukdom, skilsmässor och annat leda till att den enskildes ekonomi slås i bitar. Det är helt onödigt. Man kan inte hindra att sådant inträffar, men man kan åtminstone se till att det inte leder till personliga ekonomiska katastrofer genom att man sitter med stora skulder som kanske inte går att reda upp.

Många omvandlingar görs i privata fastigheter. En sak som som kan misstänkas som framtidsscenario är att fastighetsägare kan sälja i ett läge där det är lönsamt, ta in goda pengar, och sedan eventuellt köpa tillbaka i ett läge där föreningen konkursar och priset är lågt. En god affär (för bolaget, medan "klipparna" står med långa näsor och tomma bankkonton och förstörda privatekonomier - banklånen blir man inte kvitt så lätt)!

Jag gjorde dessa reflexioner vid läsandet av en artikel i Svenskan. Men vi kan gå vidare. De senaste trettio årens kreditbubbla håller på att tappa luft. Inget samhälle kan leva i evighet på kreditaffärer, så småningom sker en återanpassning till vad den reala ekonomin orkar med. Genom att återförvandla bostadsrätter till hyresrätter kan man komma åt en del av den uppblåsta ekonomin - folk kommer då åtminstone inte ha bostadsrätter att låna på för konsumtion. Detta är faktiskt bra för hela detta överutnyttjade jordklot! Den för överlevnaden nödvändiga nedväxlingen (till skillnad mot den på sikt omöjliga tillväxten) i ekonomin kan lämpligen inledas genom politiska beslut där bostadslån elimineras och bolåneslavar återförvandlas till lånefria hyresgäster. Den som hyllar bostadslånen kan ju minnas att "den som är satt i skuld är inte fri". Det är visserligen inte en sanning som gäller jätteskulder i miljardklassen, men har du en liten skuld på en eller ett par miljoner så torde inga banker ha någon misskund med dig! Somliga är för stora för att få falla, men andra är för små för att räddas - så fungerar det.

Jag gick förbi en tant med uppblåst utseende och näsan i vädret - det var i korsningen Varvsgatan/Hornsbruksgatan. "Jag har köpt lägenheten" sa hon. "För en komma sex miljoner". Hon riktigt poängerade det där med en komma sex. Det är sådana figurer man egentligen inte har lust att rädda, men som borde återföras på dygdens skuldfria stig, för inte bara deras eget utan hela samhällets bästa. För det verkliga bekymret är inte ett fåtal människor som har det gott ställt men som förköper sig på stora lägenheter med konstiga inredningar, bekymret är den större mängd som känner sig (man kan nog säga tvingas på grund av nuvarande bostadspolitik) att köpa lägenheter som de egentligen inte har råd med.

Vad som gör saken ännu värre är att det finns två motsatta intressen: hyresgäster är intresserade av att det byggs en massa hyresrätter som gör att hyrorna kan hållas ner, bostadsrättarna är intresserade av att bostadsbyggandet hålls på låg nivå och att det definitivt inte finns billiga hyresrätter - för då försvinner ju en del av det egna spekulationskapitalet, även om det bara är en summa på ett papper som kan ändras när som helst.

Alltså behövs rejäla politiska ingrepp, djärva politiska beslut. Låne-elimineringar och ett sjuhelsikes bostadsbyggande - av hyresrätter, och gärna på exproprierade tomter i moderatkommuner som vägrar bygga!

torsdag 1 september 2011

Kultplats - fortsättning, moln, regn och annat

Jag trodde jag var färdig med "kultplatsen på Långholmen", men vad är det som står däruppe?

Jo, den här gynnaren. Undrar om det är en som vandrat iväg från den ursprungliga gruppen som beskrivits i föregående inlägg, eller om det är en ensam utpost? Och ännu svävar vi i okunskap om vad detta är. En kultfigur, eller en just nu blyg och stillastående gäst från en annan del av rymden?

Just det, bakom de stora molnen finns vår stjärna solen - samt miljarder andra stjärnor och kanske andra märkliga civilisationer som har upprättat en spaningspost i Långholmen, Stockholm!

Molnen var från torsdag eftermiddag, liksom den här utsikten från Essingeleden. Långholmen ligger som en grön skog, och mitt i skogen går regnbågen ned. Märkligt sammanträffande, är det möjligen på gång att rymdisarna håller på att stråla upp eller ner varandra - det har varit rätt mycket regnbågar på senaste tiden i Stockholm!

För övrigt noterade jag att på varje pelare under Essingeleden finns en dörr. Skulle man kunna inreda därinne och skapa bostäder för folk som gillar "compact living"?

Två flygplan drog förbi, är det det här som kallas att "flyga i rote"?

Och rätt vad det var så började det att regna intensivt på bron över till Alvik. Snabbt upp med paraplyet, samtidigt som solen blänkte härligt i mälarvattnet. Konstigt väder.