fredag 23 september 2011

(Svart)råtta?Den här bilden (inte i proffsklass, det medger jag) tog jag torsdag förmiddag på Kristinehovsgatan. Det som först fångade uppmärksamheten var en skata som verkade jaga något, och snart såg jag att den var framme och trakasserade en råttliknande varelse. Jag tänkte att denna väl inte hade så stor chans mot skatan, men plötsligt vände sig råttan i upprätt läge - och fågeln backade direkt! Att få ett bett av en råtta med förmodligen rätt dålig tandhygien är nog inte så kul.

Först i efterhand kom jag på att rådisen ju var svart. Det finns ju rätt mycket råttor i trakterna, men de jag sett har alltid varit bruna eller gulbruna. Kunde det vara en svartråtta? Jag tittade i Däggdjur av Bjärvall och Ullström men blev inte riktigt klar över saken. Egentligen borde det inte finnas svartråttor här men 1980 syntes någon till i Stockholm och de kan tydligen dyka upp lite varstans utanför sitt egentliga område söderut. För att krångla till det finns det bruna och svarta varianter både av svart- och brunråttor! Som varande icke däggdjursspecialist kan jag bara ställa mig frågande och utan möjlighet att ge ett definitivt svar.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Bruna råttor? Det första jag associerar till är inte de fyrbenta djuren

Eldorado

Nicke Grozdanovski sa...

Svartråtta eller inte så verkar Skatan ha stor respekt för gnagaren och det är förståeligt. Häftig bild mitt i naturen :)

Björn Nilsson sa...

Det fanns ju svartskjortor också, inte bara brunskjortor! Men båda sorter obehagliga.