fredag 21 oktober 2011

Omkring Maria kyrka - en titt på några gravar

Jag fick för mig att gå upp på Maria kyrkogård och "kolla läget". När jag såg den här graven tänkte jag, att här måste ju en riktigt läskig figur vara begravd eftersom han måste vara bakom galler även som död.




Men sedan blev det mer kulturellt och trevligt, med några "kändisgravar":


Eric Johan Stagnelius - jag hade honom uppe på min poesiblogg för några dagar sedan, som av en händelse. Eller har det något med poesins outgrundliga makt att göra?

Evert Taube - han behöver väl ingen presentation?

Hur var det Lasse Lucidor skaldade? "Skulle jag sörja/ så vore jag tokot", eller något åt det håller?

Tompa Jahn, mindre känt musikernamn, men jag tror mig  komma ihåg honom.  Var det inte han som var "Ärtan från Värtan" och sjöng på någon sorts stockholmsdialekt?

Och till slut jazzmusikern Per Henrik Wallin

9 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Att vandra runt i en kyrkogård är som att vandra på en historisk tråd. Här vittnas om en svunnen tid där namnen på gravstenarna levde och verkade. Det gör att de aldrig glöms bort förhoppningsvis.

Björn Nilsson sa...

En del stenar hade ju oläsliga inskriptioner också. Men kyrkan har väl en förteckning antar jag. Och så finns det ju ett projekt där folk har gått omkring på begravningsplatser runt hela Sverige och skrivit av vad som står på gravstenarna. Kan vara till hjälp för släktforskare exempelvis.

Gabrielle RW sa...

Hm...åh, Maria kyrkogård! Jag är inte så mycket för gravspaning men visst ger det en del historiska vingslag. Och just på Maria är min farfars farmors far begravd. Undrade just om hans grav - också innanför galler - skulle vara med bland dina bilder. Men han var ingen kändis som Lasse Lucidor o Stagnelius. Jag har graven på bild så du behöver inte rusa dit och plåta den åt mig! :-)

Björn Nilsson sa...

Tack för det, kyrkogårdsströvande ger ett lite dystert intryck!

Burgman sa...

Nej det var inte Tompa Jan som var "Ärtan ifrån Värtan". "Ärtan" var ursprungligen ifrån Upplands Väsby och hette Harry Sandberg. Min morbror, Gunnar Ahl, som var med i radioprogrammet "Vårat gäng" introducerade Ärtan för folk i Sthlm teatervärld med några anekdoter och spetsfundigheter Ärtan sade. Han var lite glad i starka drycker om jag säger så, därför pratade han lite sluddrigt och inte dialekt.

Cat sa...

Hej, min pappa umgicks tydligen med Gunnar Ahl och hans dåvarande sambo när det begav sig i Sollentuna. Jag tror Ahl bodde vid stationen. Han sitter och pratar minnen och Gunnar Ahls namn kom upp när vi satt och pratade om förflutet i Sollentuna. Vet du något om Ahl nuförtiden?

Burgman sa...

Hej Cat!

Det var väl Mariam din pappa menade som var min morbrors dåvarande hustru. De hade en son Mikael tillsammans född 1954, som jag inte har träffat efter min morbrors begravning 1999. Det stämmer att de bodde i närheten av Turebergs station (numera Sollentuna station) i ett hus som numera inte finns kvar. Gunnar bodde i Göteborg under många år från kring 1970 och sedan tillbaka i Upplands Väsby, där han var född och uppvuxen, och bodde de ca 15 sista åren av sitt liv innan cancern blev för svår.

Cat sa...

Tack då var det mysteriet löst. Tråkigt att höra om din morbror.
Pappa bodde på Villavägen, en stor familj, och han spelade flera instrument och de startade bandet "The nameless band" eller ngt ditåt. Han spelade då klarinet. Han kunde för sitt liv inte komma ihåg hennes namn,vi sökte på vårat gäng eftersom han hade för sig att hon var med där också. Men vi hittade inget kvinnligt namn som påminde honom.

Burgman sa...

Tack!

Det kanske inte var så lätt att komma ihåg eller hitta Mariam då hon egentligen hette Mariana. Nej hon var inte med i "Vårat Gäng" då hon var åtta år yngre än morbror. Hon jobbade i baletten på Scalateatern där också min morbror arbetade som skådis. Scalateatern turnerade runt mycket i Sverige men fick väl mer eller mindre slå igen den verksamheten när det gick sämre för folkparkerna i o m TV:s genomslag som lördagsunderhållning.