tisdag 30 augusti 2011

Platt fall och mer om kultplatsen

Ständigt fler människor vandrar gatorna fram, seendes inte var de sätter fötterna utan i stället envetet gloende i en liten mojäng de har i handen. Man kan undra hur många platt fall det blir av det när fötter och underlag inte kommer överens?

Ännu värre är det väl om man exempelvis cyklar och samtidigt skall titta i sin lilla mojäng, det måste väl vara farligt?. Jag tänkte det när en böna på cykel drog förbi mig i morse på Södermälarstrand. Det gick några sekunder och jag fick svaret: ett ljudligt PLONK KRASCH. Jag antar att tjejen inte hade noterat att den upphöjda kantstenen hon cyklade bredvid tog av åt höger medan hon fortsatte rakt fram. Men hon verkade komma på fötter utan några skador, och det sista jag såg var att hon letade efter något på marken. Kanske hon sökte den där lilla mojängen som alltfler glor i?

På tal om trafik så ramlade en gratistidning in i brevlådan, och där kunde man läsa att föräldrar som hämtar och lämnar barn vid skolor åker dit för fortkörning. Vore det inte bättre om kidsen får använda sina egna ben för att ta sig till och från skolan, och få lite naturlig motion samtidigt? Och det måste väl vara lite säkrare vid skolor och daghem om inte föräldrar drar ut och in där i expressfart i sina bilar? Nåja, så småningom kanske peak oil gör slut på det där ...


Nya rön om kultföremålen på Långholmen som diskuterats i de två närmsta föregående inläggen: närmare studier antyder att det är ett ytterhölje som påminner om gips och kärna kanske av hårdplast, plastfiber eller liknande. Längst ned på smaländen sitter en skruvtapp som är ganska lång. Man kan givetvis tänka sig att de här skulpturerna som säker föreställer gudomligheter har skruvats fast på en stång och burits runt i heliga processioner, men tyngden verkar tala mot det. Rimligare är det nog att se dem som fasta installationer, fastskruvade som utsmyckningar i en helgedom vars belägenhet vi ännu dessvärre inte lyckats identifiera. Mer  forskning (och gärna forskningsanslag, tack) krävs!

Inga kommentarer: