tisdag 23 augusti 2011

Hopptorn?


Jag gick över Årstabron på måndagskvällen och noterade att den stora högen på Liljeholmskajen (den som består av de nedmalda resterna av Vin & Sprits gamla fabrik) minskar i storlek samtidigt som andra strukturer verkar växa fram. Till vänster, nedanför bergbranten, finns nu en ganska hög plattform. Kanske man kommer igång att bygga det som finns på bilden nedan.


En del människor är ju förtjusta i "höga hus" så det är inte riktigt klokt. Jag tvivlar på att just husets storlek gör invånarna trevligare. Man kan ju undra vilka som skall bo där om några år, om vi gör antagandet att vi nu befinner oss i en oåterkallerlig process där kreditsamhället inte längre kan leverera kredit. Under några årtionden har allt större kreditbubblor byggts upp, enskilda har skuldsatt sig på ett ohållbart sätt, och med ett antal kriser för dörren (ekonomi, resurser, miljö etc.) så kan man undra om husen byggs så höga för att så kallade bolånetorskar definitivt vet att de slår ihjäl sig om de hoppar från taket. För man tänker väl inte bygga det som efterfrågas, nämligen fina billiga hyresrätter här?

Banker har inga vänner, de har bara intressen, tänk på det. Och din "personliga bankman" är bara en simpel nasare vars tjänster du får betala för. Och tar du ett banklån så är det inte mycket pengar banken står för, utan det mesta består av att den kollar att du kan betala med riktiga pengar till den under många år medan den själv bara skapar ett konto åt dig som har obetydlig täckning i reda pengar. En sådan ekonomi kan drivas med framgång ett tag, men till slut blir det ... slut, och då blir det inte så roligt.

Inga kommentarer: