söndag 8 maj 2011

Jag var på norra Djurgården igår ...

... och vad finner man väl där? Exempelvis ett bronsåldersröse på toppen av Oxbacken (det är berget som ligger norr om Husarvikens utlopp i Värtan). Här i trakten fanns det alltså folk för mer än 2500 år sedan. Sten fanns det ju gott om, hitdragen av inlandsisen, så det var bara att bygga sina rösen!

Och titta här, en bit bort i samma skog ser det ut som en drake med spretiga hjorthorn som kommer krypande nedför vitsippsbacken!

"Under Djurgårdens ekar ..." - Man kan lika gärna säga "under Djurgårdens tallar", för här finns flera fina tallskogar.

En tacka och ett par lamm ur fårflocken som höll till vid Lilla Skuggan när jag gick förbi. Jag missade att fotografera när några ryttare passerade och tackan jagade efter dem en bit, våldsamt bää-ande. Undrar varför hon blev upprörd? 

Typisk "onödig skräpmark", men i själva verket mycket nyttig - en blöt fläck i skogen alldeles invid Lappkärret. Här invid hörde jag årets första grönsångare ge hals. Den gamle 1800-talsforskare Sven Nilsson jämförde grönsångarens drill med det ljud som uppstår när man släpper en silverdaler på en marmorskiva.

2 kommentarer:

Boman sa...

Tack för tipset om röset! hade inte sett några uppgifter om att det fanns ett där. Och fina bilder har du också, förresten.

Björn Nilsson sa...

Tack själv. Röset ligger lite dolt, visserligen högt på berget men dolt bland träden.