söndag 30 januari 2011

Ett gyllene ljus mellan vinter och vår


Det är mycket att göra dessa dagar, men jag smet ut på en kortare promenad strax innan solnedgången igår. Och solen hade verkan: grönfinkar visslade i träden vid Pålsundskanalen, allt medan villan och träden ovanför Mälarvarvet fick gyllene färg i ett ljus som suddade ut konturerna. Bara några meter därunder var det skugga och vinterdystert.


Ljus - det är något konstnärer gillar att prata om. Och samma ljus som skapade gyllene färger och oskärpa vid Pålsundskanalen verkade för fullt över Riddarfjärden och stadskonturen på andra sidan. Man behöver inte åka till Bornholm eller Skagen för att "finna ljuset". Börjar det inte kännas en föraning av vår i luften också, trots att vintermånaden februari ligger framför oss?


Bara några minuter senare skapade moln och solnedgång en koboltviolett himmel med inslag av indigo och gulockra bortom Högalidskyrkans dubbeltorn. Än ligger snö och is på illa röjda gator, men snart hivar vi oss förhoppningsvis upp ur vinterns kalla hål! Bilderna gör sig bättre i uppklickat format.

Inga kommentarer: