onsdag 8 februari 2012

Örnfrossa


Ibland önskar jag att jag släpade runt ett sådant där jätteobjektiv som de riktiga fotograferna har, i stället för min pluttiga fickkamera. (Å andra sidan, tungt som fasen och man blir sned i ryggen och får ont i nacken ...) Hur som helst, när jag tog min morgonpromenad för en stund sedan tyckte jag några fåglar ute på Riddarfjärden såg ovanligt stora ut. Funderade först på storskarvar, men sedan stannade en gentleman och pratade och undrade om det inte var örnar - jag hade själv börjat tänka åt det hållet sedan en av de stora gjort en liten flygtur och visade upp ett präktigt vingspann. Jag rusade hem och hämtade kikaren, och sedan ner på kajen igen! Och vid närmare beskådande visade det sig vara minst fyra (eventuellt en femte också, som dock snart försvann) örnar ute på isen, i vanlig ordning omgivna av kråkor. Snacka om örnfrossa!

De två stora svarta plumparna på fotot är två havsörnar. Kan jämföras med de tre små svarta plumparna till höger om dem som är kråkor. Där ser man skillnaden!

8 kommentarer:

Gabrielle sa...

Grattis! Du skulle haft Molle med dig när det gäller objektiv. Men roligt ändå att få se örnar - och fånga dom på bild. Jag blir riktigt avis.

Björn Nilsson sa...

Jag känner mig kluven. På sjuttiotalet kånkade jag runt på några kilo objektiv + systemkamera. Jobbigt! Det är lättare med en liten gynnare som ryms i handsken när det är kallt ... å andra sidan, det här hade blivit pangbilder med ett hyggligt tele ...

Molle sa...

Häftigt Björn att du fick se havsörn på Riddarfjärden
Men som jag brukar säga huvudsaken är att få se dom live
Okey ett plus är om man kan få en bild
Håller med Gabrielle avis e ordet
Ha en bra kväll/Molle

Björn Nilsson sa...

Tack detsamma. Jo det var minsann en upplevelse!

Nästan så man funderar på en större kamera där man kan skruva på de gamla teleobjektiven ... hm, funderar på saken.

Kerstin W sa...

Visst är det en fantastisk syn! Och visst var de 5 - enligt en fågelkompis som också såg dem. Min morgonrunda går runt Reimersholme och idag satt äntligen en havsörn vid Lilla Essingen, alldeles för långt bort för att min superzoomkamera kunde göra mer än bekräfta att det var en havsörn. Det är så jag har gjort under åren - köpt lätta superzoomkameror att ta med varje dag istället för att satsa på en system kamera. Det blir långt ifrån Molles kvalitet men ofta tillräckligt bra för Internet.

Björn Nilsson sa...

Jag fick ytterligare en "vittnesbekräftelse" i morse: det var fem örnar. Snacka om massmöte, och detta mitt i en storstad!

Gabrielle sa...

Oj! Jag kanske borde masa mig iväg från Vasastan till Riddarfjärden nån tidig morgon.
Vad gäller tunga objektiv och sånt: skaffa en bra och lagom stor ryggsäck för kamerautrustningen. Då slipper man bli sned och få ont i nacken.
Du som fotograferar så mycket skulle kanske ha väldigt roligt med en lite mer avancerad kamera? Och så förstås: because you're worth it!

Björn Nilsson sa...

Örnarna kommer ju inte på beställning, men jag undrar om inte området från södra Djurgården bort mot Essingeöarna kan vara bland de bättre örnspanarställena i stan. De flyger ju från skärgården och in mot Mälaren och Hjälmaren, och då går rakaste vägen här utanför.

Jag grubblar över kamerafrågan. Min nuvarande börjar bli sliten och det är dags för byte ... men till vad?