lördag 12 februari 2011

Skogsduva?

Jag kanske hörde fel i morse på min gata, men var det inte det typiska sågandet från en skogsduva som ekade mellan husen? Oo-oo, oo-oo ... det låter ungefär som om någon står en bit bort och sågar i blött virke.

Någon månne tycker att det är fel tid och plats - vinter och inne i stenstaden - men jag har varit med om skogsduva här i kvarteret förr, så det borde inte vara omöjligt. Kollade fågelrapporter på nätet, och nyligen har man sett skogsduva vid Alhagen i Nynäshamn. Fast jag tycker det låter lite kallt för duvstackaren ännu. Vänta gärna några månader, sedan kan det vara tid att leta rätt på något bra bo-träd exempelvis på norra eller södra Djurgården! Skogsduvan vill ha träd med hål i för bobygge, och sådana blir sällsynta när skogarna behandlas som virkesåkrar.


För smått för en duva, men i den här holken vid Söder Mälarstrand kan man väl tänka sig att det blir inflyttningspartaj för blåmes, talgoxe eller kanske svartvit flugsnappare om några månader. Bara snön på taket försvinner och någon skottar rent vid ingången så ...!

Inga kommentarer: