torsdag 20 december 2012

Regionaltaxa då?

Södra station


Jaha, nu kan man åka pendeltåg till Uppsala (en rätt gammal nyhet men inget jag lagt märke till förrän nu). En bra och helt logisk utveckling. Visserligen är det inte stad från Stockholm till Uppsala, men området byggs ihop. Då är det rimligt att pendeltåg kan köra hela vägen med tät trafik.

Vad finns det då att anmärka på? - Taxan. Man klarar fortfarande inte av en enhetstaxa när en länsgräns råkar korsa spåret. "Ska du resa till Knivsta eller Uppsala köper du ett tillägg till din SL-biljett. Tilläggsbiljetten kostar 60 kronor."

Om man menar att bygga ihop regionen och stödja kollektivtrafiken måste priset hållas lågt och biljettsystemet vara okomplicerat. (Samt bra standard på tågen, naturligtvis.) Vi hade ju enhetstaxa ett tag inom hela SL-området och jag hörde aldrig att det skulle vara några praktiska problem med det. Det borde finnas en gemensam kollektivtrafik över Stockholms, Uppsala och Södermanlands län. På sikt kanske Västmanland och Örebro län borde vara med, så att det fanns en regional spårbunden snabbtrafik i hela Mälardalen.

Inga kommentarer: