torsdag 4 oktober 2012

Klensmedsvägen ...


... gick jag en bit på i förmiddags. Den ligger några minuters promenad från Telefonplan. I Svenskt etymologiskt lexikon skriver Elof Hellquist att 'klensmed' på fornsvenska hette 'klensmidher', vilket motsvarar tyska 'kleinschmied'. Det skall betyda 'smed i fint arbete'. Och 'klein' är 'liten' på svenska. En smed som gör mindre metallarbeten är alltså vad det handlar om, inte en klen liten stackare till smed! Knivar, hästskor och liknande gjorde han.

Med andra ord är det ungefär lika tokigt med 'klensmed' som med 'snälltåg', som ju är en direkt överföring av tyskans 'Schnellzug' ('snabbtåg'). Och 'ont krut förgås inte så lätt' är ännu en tok-översättning. Vad tysken egentligen säger är att 'Unkraut', alltså 'ogräs' inte förgås så lätt, vilket är lättare att förstå än om man blandar in krut!

Mitt personliga intresse i detta är inte Klensmedsvägen som verkar ganska trist och anonym. Däremot har jag nio personer i min släktforskning var smeder av denna sort. Fem hette Hedman och kom från Heds socken i Västmanland. Även de fyra andra höll till där. Hed blev kommun på 1800-talet. Under den stora kommunslakten på 1900-talet tror jag Hed slogs ihop med Skinnskatteberg. Och så många smeder lär det knappast finnas kvar längre, sedan bruksdöden svept fram över Bergslagen. - Men en gatskylt kan tjäna som påminnare om smedernas existens!

3 kommentarer:

martin sa...

Min kompanjon var ursprungligen smed. De finns, men är inte lika många längre. De står inte heller med stort läderförkläde hammare och städ. De kör TIG och MIG, formar med CNC fräs. Visst görs en del med hammare och värme fortfarande, men det är ett yrke som moderniserats avsevärt.

Det finns också de som gör sig en hacka på traditionellt smide. Vet en i Stockholm som smider rustningar och vapen till folk med mer pengar än vett.

Björn Nilsson sa...

Undrar om inte guld- och silversmeder har pyttesmå städ där de jobbar med pyttesmå hammare?

Handsmidda järnspikar lär vara oerhört hållbara. Kanske det vore en nisch för den som kan jobbet?

martin sa...

Handsmidda spikar är hårdvaluta. Folk som restaurerar gamla hus vill ofta ha sådana.

Guldsmedar vet jag inte mycket om, jag vet dock att en stor del av smyckestillverkning sker med hjälp av halvfabrikat numera.