söndag 1 juli 2012

En titt in i Skrapan-gallerian

Jag gick en sväng bort till gallerian i gamla skatteskrapan i eftermiddags för att kolla läget. Anledningen till detta var en bloggpost hos Cornucopia? som ställer den intressanta frågan: "Dödar bostadsbubblan centrumhandeln?" Exemplet var just Skrapan-gallerian på Götgatan, Söder, Stockholm. Annars är gallerior något jag inte gärna går till.

Ännu en "köp-köp-köp"affisch på stan, vid Söder mälarstrand ...

... och nu över till ämnet, Skrapan-gallerian. Här ser det tomt ut bakom glaset...

... men på andra ställen var det business som vanligt.

Observera att på föregående bild stod det "sale" och här är det "super-REA"!

En rad stängda butiksutrymmen på övervåningen, delvis dolda av en foto-utställning.

Och här var det "sale" igen. Varför skriver man inte "realisation"?  Låter det oskyldigare att "sejla" ut grejorna än att realisera dem?

Det ser helt folktomt ut på mina bilder, men det är ju inte hela sanningen. Det virrade omkring en hel del människor där, men man behövde sannerligen inte trängas!

Teorin hos bloggposten jag hänvisade till är att överbelånade bostadsrättare inte har råd att handla så mycket, och då krymper underlaget för butikerna. Det kanske är så, i alla fall för de som kommit in sent i bostadsrättssvängen och inte har samma goda villkor som tidigare. Hotet hänger över dem om höjda räntor och strängare krav från bankerna. Då kanske man försöker spara lite för framtiden, kanske försöker amortera lite mer, vilket gör att man - hemska tanke! - måste dra in på något annat! Att springa på gallerior och handla exempelvis.

Inte vet jag om teorin är vattentät, men om det är så att kundunderlaget krymper även i Ringens köpcentrum bara en bit bort så kan man undra hur det kommer att gå för det nya köptempel som nu byggs vid Hornstull. Det ligger ju inte så långt från Liljeholmen, och risken finns att vi sitter där med ett antal gallerior som inte bär sig. Hur detta galleriabyggande stämmer överens med en resursknappare framtid ... ja, det undrar jag vad planerarna har att berätta om! Det kan ju vara så att det som ännu så länge ser ut som tillfälliga störningar i ständigt stigande kurvor i själva verket är en ny trend i nationalekonomin: inte bara peak-oil utan peak-konsumtion!

Den där foto-utställningen låter som ett uppslag: vi kanske behöver mer kulturtempel i stället för köptempel!

Inga kommentarer: