tisdag 22 maj 2012

Självförstörande?

Jag brukar ibland klaga över nya fult och uselt byggda hus. Men det kan ju finnas en baktanke: de byggs för att vara mer eller mindre självförstörande, man arbetar inte längre för att uppföra byggnader som skall vara i evigheter.


När golvet i en galleria-anläggning som väl inte är mer än två-tre år gammalt ser ut så här kan man väl säga att upplösningstendenserna gör sig märkbara på ett tidigt stadium!

1 kommentar:

martin sa...

Heh. Alla produkter inklusive huset har tillverkats av stora företag som gör noggranna livscykelanalyser på sina produkter. Analyserna görs så att man kan räkna med "tillväxt" i bolaget långt fram igenom. Livscykelanalys är ett fint ord för att man räknar ut exakt hur dålig kvalitet man måste kränga för att maximera vinsten. Evig tillväxt gör dock att kvaliteten hamnar på ett sluttande plan.

Jag handlar oerhört mycket på loppis och second hand numera. Bruksprylar, pumpar, verktyg med mera. Man är lite trött på engångsprylarna numera. Tjejen handlade en domkraft en gång, klarade lyfta bilen en gång innan den var slut.

Andrahandsmarknaden ökar dramatiskt och kommer leda till en fallande tillväxt. När 40-talisterna flyttar till hemmet eller dör, så kommer en sjuhelvetes massa prylar bli över. Prylar som tillverkades innan ekonomistyrningen genomsyrat varje aspekt av en verksamhet. Prylar som håller än. Prylar som går att renovera.