tisdag 27 mars 2012

Flyg och himlakroppar

Den här bilden tog jag på Katarinahissen  i oktober 2007 - den verkar inte ha blivit mindre aktuell sedan dess

Ännu hänger mörkret kvar på kvällarna, och det har jag utnyttjat till att knalla ut och betrakta stjärnehimlen över kgl. hufvudstaden. Mötet mellan Venus och Jupiter, med Mars avundsjukt bligande en bit bort, har ju varit en höjdpunkt, men även stjärnbilder har gått att spana in.

OK, kanske inte världens bästa bild, men vad begär ni av min lilla fina fick-kamera!? Överst Venus, den lille nedtill är Jupiter, och så har vi månskäran (medan resten av Månen skymtar som en grå skugga baktill)
En sak märker man snabbt när man står och ser mot den svarta himlen: det vimlar av flygplan! Hela tiden passerar ljus över himlen, högt eller lågt, en del som prickar långt bort, en del där man ser hela planet när det är på väg mot Bromma. Det är sällan flygplan störtar eller kraschar på annat sätt, så ur den synpunkten är det ganska ofarligt att de flyger i mängder över centrala Stockholm. Den stora faran verkar snarare ligga i vad flygplanen och deras utsläpp gör med atmosfären. Därför bör man begrunda vad som stod på affischen på Katarinahissen, är det så jäkla lyckat med allt flygande egentligen? Även om rymden är stor och intressant så är det vår egen planet som är viktigast för oss, vi måste sköta om den så att den inte tröttnar och låter livsuppehållande system krascha för att bli av med oss.

Inga kommentarer: