torsdag 10 november 2011

Har man rutiner för sånt?

I förmiddags klev jag av tunnelbanetåget i Liljeholmen. Det var slutstation och avstigning för samtliga passagerar just för det tåget, det hade väl gjort sin morgontjänst och skulle hem till hallarna för att vila. Så jag klev av från näst sista vagnen och gick framåt. Efter några meter noterade jag en kvarvarande passagerar i mörka kläder med huva som verkade sova i en i övrigt tom vagn. Jag knackade hårt på fönstret som var alldeles invid personens huvud, men han reagerade inte. Jag gick in och petade på hans axel några gånger. Noll reaktion. En liten dam med "utländskt" utseende kom förbi, gick in och ruskade på Trötter. Inget hände. Den lilla damen var tydligen väldigt engagerad, för hon nära nog sprang hela vägen längs perrongen fram till föraren och pratade med denne. Tydligen gavs det något lugnande svar, och så stängdes dörrarna och tåget körde iväg.

Jag bara undrar: har SL någon rutin för att ta hand om passagerare som vägrar vakna? (Jag antar att människan åtminstone levde.) Kör man in i hallarna och tillkallar några hantlangare: "Ööh, det är nån som sitter och sover i nästa sista vagnen och verkar svårväckt, kan ni plocka ut killen va?" Och så går patrullen dit med en vagn à la bår på hjul och lyfter varsamt över Trötter till denna. Och vad händer sedan? Transport till ett mysigt uppvakningsrum, kördes han över till ett tåg som skulle ut i trafik, eller till någon dyster katakomb där dystra biljettkontrollanter blickar ner på den olycklige? - Ingen vet!

2 kommentarer:

Boman sa...

Föraren skulle kallat på vakter som fått fatta beslut om antingen ambulans eller bäras ut för att vakna. Först skulle denna ha kollat igenom tåget för att försäkra sig om att ingen passagerare var kvar.Det är rutinen som ska följas, enl. gubben min. De har kompetens att kolla om någon är sjuk eller ev påverkad, hjärtstartare också om det behövs.
Ingen ska åka med i hallarna med tomt tåg.

Björn Nilsson sa...

Tack för informationen. Jag fick intrycket av att killen (om det nu var en kille, personen var dold under mycket kläder) verkade stel som en vedklabb. Kanske påverkad, definitivt inte lättväckt!