onsdag 7 november 2012

Bygga i hamnområden?

En advokat-nisse skriver i Svenskan att han tycker att man skall bygga mer bostäder i hamnområdena. Det där gagget om 'attraktivt' och 'sjönära' som den perversa medelklassen älskar dyker givetvis upp i sammanhanget.

Men är det smart? Stockholm har en lysande fördel i och med att staden ligger vid diverse knutpunkter för trafik, inklusive sjötrafik på Mälaren och i Östersjön. När det blir nödvändigt att lägga över mer tunga transporter på fartyg, och helst kunna lasta och lossa i närheten av centrala staden, vore det bra om inte hamnområdena redan har fyllts av bolåneslavar i överbelånade lägenheter 'med attraktivt sjöläge och nära till naturen'. Och man kan ju misstänka att de som flyttar in, och lovar att de minsann inte skall bli störda av buller från hamnen, snart kommer att kämpa som djur för att få bort de hemska störningarna!

Alltså: kolla transportsituationen och hur den kan förväntas utvecklas först. Sedan kan man eventuellt bygga, om så är lämpligt.

5 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Jag misstänker att räcker och blir över. Stockholm har en otrolig massa stränder som inte används alls.

Faktum är att stan vänder ryggen mot sjön. Delvis beror det på branta stränder. Men det finns ändå massor av stränder att exploatera.

Det som hindrar är knäppa förbud. Det måste av någon anledning vara hundra meter mellan hus och strand. När det vi egentligen borde värna är allmänhetens tillträde till strand. Som vid t.ex. Bergsundsstrand, en miljö som är förbjuden att bygga med dagens regler.

Björn Nilsson sa...

Fattar inte. Det är väl inte hundra meter till stranden på Lilla Essingen eller i Hammarby Sjöstad?

martin sa...

Jag gillar strandskyddet. Men som Jan säger, poängen med det är att allmänheten skall ha tillgång till stranden.

Här i S-tuna har partiet drivit kampanj för fler lägeneheter. De har varit ute och frågat folk var de skulle tycka det var lämpligt att bygga bostäder. Kanske partierna i Stockholm skulle kunna göra likadant? Istf att bara förutsätta att strandbelägna hus blir poppis.

Björn Nilsson sa...

Man kan ju misstänka att om nivån i världshaven (inklusive Östersjön) höjs snabbt, eller om det blir en jättelik översvämning i Mälaren, kommer stränderna att flyttas en bra bit. På sina ställen in i undervåningarna hos de som ville ha 'sjöutsikt'. Inte så kul eller smart. Jag tror att folk tänkte mer på det förr, när man i första hand byggde på ganska torra och högt belägna ställen.

martin sa...

Låt oss göra ett nytt Göteborg av Stockholm... :|

Översvämade källare och problem varje gång det drar in en bris från havet.