lördag 29 december 2012

Skämtan om Skogskyrkogården

Här är en satiriskt teckning som jag nyss hittade i den kyrkliga nät-tidningen Dagens Seglora på just deras sida för satiriska teckningar i en egen originell stil.


Till korvgubbarnas försvar måste jag säga att doften från deras stånd når ganska långt. Den hjälpte mig att sniffa mig iväg åt rätt håll när jag en allhelgona-afton tänkte gena över Sandsborgs begravningsplats mot Skogskyrkogården men gick vilse i mörkret!

På julaftons förmiddag såg det för övrigt ut så här på Skogskyrkogården. Snacka om skog - vinterskog!


torsdag 20 december 2012

Regionaltaxa då?

Södra station


Jaha, nu kan man åka pendeltåg till Uppsala (en rätt gammal nyhet men inget jag lagt märke till förrän nu). En bra och helt logisk utveckling. Visserligen är det inte stad från Stockholm till Uppsala, men området byggs ihop. Då är det rimligt att pendeltåg kan köra hela vägen med tät trafik.

Vad finns det då att anmärka på? - Taxan. Man klarar fortfarande inte av en enhetstaxa när en länsgräns råkar korsa spåret. "Ska du resa till Knivsta eller Uppsala köper du ett tillägg till din SL-biljett. Tilläggsbiljetten kostar 60 kronor."

Om man menar att bygga ihop regionen och stödja kollektivtrafiken måste priset hållas lågt och biljettsystemet vara okomplicerat. (Samt bra standard på tågen, naturligtvis.) Vi hade ju enhetstaxa ett tag inom hela SL-området och jag hörde aldrig att det skulle vara några praktiska problem med det. Det borde finnas en gemensam kollektivtrafik över Stockholms, Uppsala och Södermanlands län. På sikt kanske Västmanland och Örebro län borde vara med, så att det fanns en regional spårbunden snabbtrafik i hela Mälardalen.

måndag 17 december 2012

Risk att rasa

Stockholmarna rasar stod det på någon löpsedel ikväll, angående missnöjet med snöröjning i stan. Ja, nu har det dessutom varit ganska varmt några dagar, med smältvatten och moddigt underlag som följd. Om det inte åtgärdas innan nästa köldknäpp gör is av alltihop kommer en massa stockholmare bokstavligen att rasa, med överfulla akutmottagningar och vårdavdelningar som följd.

Så här såg det ut i hörnet av Ringvägen och Hornsgatan tidigare i kväll! Om det här kladdet blir is ...

tisdag 11 december 2012

Bra artikel om bostadspolitik

En mycket bra och kortfattad sammanfattning av föregående och nuvarande bostadspolitik finns hos bloggen Arbetsbok. Läs den och fundera över vad som kan göras med en finansurbanism som sågar av den gren den sitter på. I och för sig kan den ju få göra det, men problemet är förmodligen att den vid fallet kommer att ta så många som möjligt med sig. Lösningen kan då vara att knuffa bort finansurbanisterna från grenen innan den går av.

Den nya och självbespeglande staden - inglasade loftgångar i södra Hammarbyhamnen

fredag 7 december 2012

Vinter och rivning i Västberga

Snömassor dumpas på Stockholms trottoarer skriver Svenskan. Sedan framgår det att det särskilt gäller förorterna, där man inte har Mälaren alldeles om hörnet att lämpa snö i. Jag tror för övrigt att en hel del snö inte är dumpad utan ligger där den hamnade under veckans snöfall. Exempelvis i Västberga allé. Jag arbetade där tidvis under 1980-talet och minns det inte direkt som ett ställe som snösvängen prioriterade. Idag hade jag ett ärende dit, till det trista industriområdet, och fann att snöröjningen inte blivit bättre sedan dess. Höga plogvallar och smala upptrampade gångspår i modden. Usch.

Lite snö finns det på de här bilderna, men medan jag väntade på bussen tillbaka till civilisationen noterade jag att rivning pågick av flyktingbarackerna. De byggdes någon gång under senare delen av åttiotalet tror jag, på en idrottsplan som inte användes så mycket. Ett ganska tråkigt område att bo i: mest företagslokaler, stora vägar, lastbilsterminaler och liknande, och närmaste vanliga bostadsområde dolt bakom ett skogsparti. Men nu var grävskopor igång och rev.



onsdag 5 december 2012

Stockholmare ute och cyklar ...



... men frågan är om det är friskt och sunt, eller rena dåndimpen? När jag tog bilderna i morse på Söder mälarstrand snöade det ännu rätt måttligt, nu är det mycket värre!