tisdag 28 februari 2012

Ny blogg i närområdet!

Storstadsnatur heter en blogg som nyligen trätt i funktion och som håller ett öga på västra Söder med dess natur och kultur och annat (fina bilder också!). Den hittar man här. Blogginnehaverska är Kerstin som bland annat jobbar hårt med Rosängen på Långholmen som jag skrivit om tidigare. Där finns av klimatskäl ännu inte så många blommor att titta på, men vi väntar på bättre tider!

För närvarande är det större chans att träffa kråkan Hugin än vackra rosor på Rosängen, enligt vad man kan inhämta hos Storstadsnatur!

söndag 26 februari 2012

Fladdermöss vid Slussen


Fotograferat vid Slussen söndag kväll. Jag vet inte om det blir roligare om man vänder upp och ner på't, men tydligare blir det i alla fall i uppklickat format.

lördag 25 februari 2012

fredag 24 februari 2012

Det smälter undan nu

Det smälter undan nu. Igår eftermiddag tog jag en test-promenad med nyinköpta skor och kände på vårvinden (kall och jäklig ibland, som vårvindar har för vana att vara) och lade märke till ett vårtecken: en punkare gick förbi. Visserligen inte helt uppklädd i punk-uniform, och tuppkammen var inte färgad, men jag är säker på att det var en punkare. Och då ställer jag mig frågan: var håller punkarna hus på vintern? Jag kan inte minnas att jag sett några punkare på vintern. Är de som flyttfåglar och drar iväg till varmare länder när det blir vinter här? Eller hänger de upp sig för vinterförvaring någonstans? Kan man tänka sig att firmor som under sommaren har förvaring av vinterpälsar maxar användningen av sina resurser genom att ta emot punkare under vintern? - Detta är ett mysterium!

Här följer några bilder från i går och i förrgår som dock inte är det minsta mystiska:

Natt, och is som glider ner mot Slussen för vidare befordran Saltsjön

Ger inte den här bilden en ny mening till termen 'blåljus'? - Ibland är Stockholm en väldigt blå stad!

Den här bilden ger i alla fall mening till satsen "man kan titta under de trista betongbroarna och därbortom se Gamla stans pastellfärgade fasader"

Ja, å ena sidan är det ett jäkla sätt att slänga apelsinskal omkring sig så här. Å andra sidan blir det en intressant färgeffekt, och de försvinner med isen och återgår till naturen antar jag

Här är ren (?) is, i alla fall utan skal eller annan skräp. Någon dags regn har nött rejält på ytan

Solen börjar gå ned bortom Årsta holmar ...

... men ännu speglas solbelysta husfasader i smältvattenpölarna

... och jag kör ännu en gång mitt favoritmotiv "abstrakta mönster bildad av en konstnärlig natur". Säg, är inte naturen den största konstnären (tror jag någon författare, kanske C. J. L. Almquist, utbrast en gång).

tisdag 21 februari 2012

Fettisdag

Det småregnade i morse. Isen på Pålsundskanalen ser alltmer ruttnande och blöt ut. I pölarna speglas träden på Långholmen

Lite suddiga i regndiset: 'Lillebror och storasyster' skulle man kunna kalla tornen och spirorna på Sankt Nikolai och Sankta Gertrud. Eller Storkyrkan och Tyska kyrkan, om det låter mer bekant! De strävar mot himlen men speglar sig också i vinterns sista (hoppas jag) is på Riddarfjärden

Tänk om Stockholm blir en bortglömd ruinstad som om tusen år grävs ut av en ny tids arkeologer. De stöter på den här skylten och undrar 'vad sjutton är det här?' Någon gissar att det är någon sorts skrift, och sedan sätter man frejdigt igång och försöker tolka vad det står! Kanske någon till och med lyckas!

Ja, fettisdag är det, och vi kan bara säga 'vila i frid' åt denna nutida fettisdags-bulle, en hemsnickrade kaffe-semla med hemsnickrad mandelmassa som nu är förtärd!

söndag 19 februari 2012

Jämförelse

Den här bilden är tagen den 12 februari klockan 08:21 ...

... och den här är från idag, klockan 08:19. En vecka och två minuters skillnad, men här har det hänt lite saker. Mer och annorlunda ljus, nattens regn har nött sig ned genom isen. Vågar man hoppas på vår och islossning snart. Den vårgalna hackspetten på Långholmen hördes också. Tydligen klarar den av att dag efter dag sitta och hamra på sin lampskärm utan att bryta näbben eller få hjärnskakning.

lördag 18 februari 2012

Flyger högt, ligger lågt

Fredag eftermiddag. Någon flyger med en sorts drake på Årstavikens is. Stor är den, högt kommer den, och mannen (?) på isen får kämpa för att hålla emot

Mellanspel: busshållplats. 40:s ändhållplats vid Lappkärrsberget. Mystiska mönster skapade av frosten

Sett genom bussfönstret vid Fridhemsplan: en tiggare. De blir fler.  De fanns även när jag var liten för länge sedan, men då var det nog mest så kallade ölgubbar som försökte vigga "en spänn till en kopp fika"

Bark

Bara bark och lite tillsatser. Fyra tallar, en björk. Jag tycker detta är konst.





torsdag 16 februari 2012

Vårkänslor

När ännu kala trädgrenar med stänk av snö höjer sig mot en knallblå himmel, och en skata sitter däruppe och spejar efter något i en luft som känns både kall och ljummen på en gång - då kan inte våren vara långt borta! Kanske skatan lyssnar till den vårgalna hackspetten som drar sitt trumsolo några meter bort?


Det fryser och smälter lite om vartannat, och spåren av djur under bron till Långholmen förvandlas till små upphöjda ringar ...

... eller runda "pluppar"

onsdag 15 februari 2012

Bro till Årsta holmar?

Årstaviken figurerar ofta i den här bloggen, helt enkelt för att en promenad runt detta vatten ofta är en skön upplevelse. Mitt i härligheten ligger det härligt mystiska Årsta holmar. Hem för sjungande näktergalar, argsinta knölsvanar, duvhökar och annat - så nära men ändå avskiljt. Bävrarna där har jag aldrig sett, men det är roligt att veta att de finns där. Räcker inte det? Måste det fingras på allting bara för att det råkar finnas till? Måste det bli ett nytt objekt för nertrampande och nedskräpning, som de stora gräsmattorna i Tanto?

Jag har sett förslag om att bygga bro till Årsta holmar och exploatera området. Nu är det centerpartiet som är i farten med det. Tja, förr bestod centern av stundtals lite egenartade men begripliga bönder, numera verkar de mest vara obegripliga (och inte bönder). Om man tycker att holmarna kan få vara en litet trevligt och svåråtkomligt blickfång mitt i Stockholm så finns det ett upprop på nätet att skriva på, och man hittar det här.


Skall det se ut så här på Årsta holmar också? Räcker det inte att Tanto stundtals ser ut som en soptipp?
Eller skall man kunna vandra längs strandpromenaden på Söder och se den egenartade världen på andra sidan kanalen på holmarna och bara njuta av åsynen? Jag tog bilden förra sommaren. En häger på ett träd som fallit ut i vattnet - den står där som ett spöklikt väsen ovanför näckrosorna. Vad döljer sig därinne i dunklet?

För några år sedan kunde man höra får bräka från holmarna. Förr i tiden bedrevs trädgårdsodling där. Kanske ett återupplivande av just odlingen kunde vara något, men i stort borde den här unika miljön skyddas mot förslitning.

söndag 12 februari 2012

Örnkoll och lite annat en söndagsmorgon

För några dagar sedan var det fem havsörnar på Riddarfjärden och det enda jag kunde producera i bildväg var några mörka plumpar. Men i morse var det å ena sidan "bara" en örn, å andra sidan var den närmre Söder Mälarstrand och det gick att få bilder där det syns att det är en örn också! Kolla! Klicka gärna upp i större format också.



Havsörnens näbb är ungefär lika stor som ett kråkhuvud! Undrar om det är en fisk som ligger mellan örn och kråkor.

Tja, om man hade haft en större kamera så ... Här är några andra bilder från morgonpromenaden:

Blå kanin håller vakt över en gräsmatta utanför gamla fängelset ...

... och här har vi ett av mina favoritmotiv: sten som skiftar i många färger ...

... och som ingår i den gamla fängelsemuren. 

I övrigt kan rapporteras att gråsparvarna tjattrade som galningar - kanske vårkänslor? - och en definitivt vårgalen större hackspett hamrade på skärmen till en gatlykta.

lördag 11 februari 2012

Vid Årstavikens stränder

Nya och gamla spår på Årstabäckens is. "Ingen vet var haren har sin gång", men här har den sprungit i alla fall tycks det

På byggplatsen, Liljeholmskajen nedanför Årstabron, där det någon gång skall bli höghus. Hittills har man fått ihop något som ser ut som en kiosk i två våningar

Favoritmotiv: klippvägg med snö. Det blir så intressanta färgblandningar. Berget ser så strimmigt ut att jag antar att det är gnejs - rätta mig gärna om jag har fel!

Någon sorts armeringsjärn antar jag. Men varför är somliga röd- och andra grönmärkta?

Hyggligt: en av de mulliga damerna i skulpturgruppen nedanför Sjövikstorget har fått en värmande filt i kylan! Klumpen på huvudet förstår jag mig mindre på. Hjälp mot kölden för den här damen har dokumenterats tidigare.

De två andra damerna får hålla sig till ett värmande snötäcke

Fick för mig att jag skulle mixtra lite med ett par is-bilder tagna från Liljeholmsbron, och då blev det så här ...

... och så här, med lite bearbetning i ett bildbehandlingsprogram. Fast egentligen så kan jag inte sådana saker, så detta blev synnerligen slumpmässigt

fredag 10 februari 2012

Solen kommer

Idag går solen upp 07:40 i Stockholm. Bilden tagen strax före klockan åtta i morse. Ännu är det vintrig tristess, men det kommer andra tider, vilket solbranden bortom köplador och industrifastigheter ger vittnesbörd om


Med risk för upprepning: så här såg det ut vid samma tid och nästan samma plats den 17 januari! Det ljusnar, tack för det! Talgoxarna låter redan betydligt gladare.

onsdag 8 februari 2012

Örnfrossa


Ibland önskar jag att jag släpade runt ett sådant där jätteobjektiv som de riktiga fotograferna har, i stället för min pluttiga fickkamera. (Å andra sidan, tungt som fasen och man blir sned i ryggen och får ont i nacken ...) Hur som helst, när jag tog min morgonpromenad för en stund sedan tyckte jag några fåglar ute på Riddarfjärden såg ovanligt stora ut. Funderade först på storskarvar, men sedan stannade en gentleman och pratade och undrade om det inte var örnar - jag hade själv börjat tänka åt det hållet sedan en av de stora gjort en liten flygtur och visade upp ett präktigt vingspann. Jag rusade hem och hämtade kikaren, och sedan ner på kajen igen! Och vid närmare beskådande visade det sig vara minst fyra (eventuellt en femte också, som dock snart försvann) örnar ute på isen, i vanlig ordning omgivna av kråkor. Snacka om örnfrossa!

De två stora svarta plumparna på fotot är två havsörnar. Kan jämföras med de tre små svarta plumparna till höger om dem som är kråkor. Där ser man skillnaden!

tisdag 7 februari 2012

Rävigt

Den här bilden har inget med texten i övrigt att göra: den visar bara ett par av de enorma cognacsfaten som står som industriminne på Reimersholme, jag tog fotot i morse i det tidiga morgonljuset

En av Söders mer (med rätta) obemärkta gator är Eolsgatan. Igår kväll fick den dock intressant besök i och med att en RÄV kom springande mot mig ur planteringarna utanför gamla servicehuset och sedan gjorde en rusch nedför Eolsgatan. Jag hann inte se om den fortsatte trapporna ner mot Söder Mälarstrand eller vek av åt höger och smet in bakom servicehuset. Jag pratade med ett par människor i närheten, och båda påstod sig ha sett räven tidigare. Så det verkar som om Högalids församling har fått sin egen räv. Undrar var den bor. Intressant: en räv kanske kan knipa en och annan av de övergödda råttor som det kryllar av i dessa trakter och därmed förbättra den naturliga balansen!

Rådjur har jag sett i närheten, och grävling en gång för länge sedan, men räv - det var premiär! Kul!