onsdag 26 oktober 2011

Morgonrodnad


Jag gick över Liljeholmsbron strax före halvåtta i morse. Över horisonten i öster var det ett märkligt violett ljus. Medan jag ägnade en halv minut till att plocka fram kameran, ställa in tidsutlösning och placera kameran på på broräcket, hann himlen skifta färg! I stället var det morgonrodnaden som blev allt skarpare. Lite av det violetta finns dock kvar i bildens högerkant alldeles vid horisonten. Det gäller att skynda sig på om man vill få bilderna som man tänkt sig - å andra sidan, om man sölar kan det bli nya intressanta effekter!

söndag 23 oktober 2011

Höstfärger och vattenskräp

Jag gick över "Suckarnas bro" till Långholmen i morse. Nåja, det namnet är väl inte aktuellt längre, sedan "Svarta Majas" transporter av fångar till fängelset upphört. Möjligen kan det vara "pustarnas" bro numera, med tanke på allt pust & stånk från joggare som ilar upp och ner i backarna. Ännu så länge är hösten kvar i den vackra fasen, men snart faller löven ... suck och pust!

En sann bild av hösten: några utemöbler står kvar bland på en gul matta av fallna löv, som en  påminnelse om att säsongen drar mot sitt slut. Kanske det ännu kommer att bli fina höstdagar när folk kan slå sig ner med en kopp kaffe och njuta, men vintern närmar sig ...

Ibland brukar jag fotografera "konstnärligt skräp" i Pålsundskanalen. En märklig blandning av nedfallna löv och andra växtrester, algblomning, och saker som slarviga människor låtit falla i vattnet. För mig blir det en sorts konstverk i alla fall.

fredag 21 oktober 2011

Omkring Maria kyrka - en titt på några gravar

Jag fick för mig att gå upp på Maria kyrkogård och "kolla läget". När jag såg den här graven tänkte jag, att här måste ju en riktigt läskig figur vara begravd eftersom han måste vara bakom galler även som död.




Men sedan blev det mer kulturellt och trevligt, med några "kändisgravar":


Eric Johan Stagnelius - jag hade honom uppe på min poesiblogg för några dagar sedan, som av en händelse. Eller har det något med poesins outgrundliga makt att göra?

Evert Taube - han behöver väl ingen presentation?

Hur var det Lasse Lucidor skaldade? "Skulle jag sörja/ så vore jag tokot", eller något åt det håller?

Tompa Jahn, mindre känt musikernamn, men jag tror mig  komma ihåg honom.  Var det inte han som var "Ärtan från Värtan" och sjöng på någon sorts stockholmsdialekt?

Och till slut jazzmusikern Per Henrik Wallin

torsdag 20 oktober 2011

Propaganda

Vid Gullmarsplan, torsdag morgon:


tisdag 18 oktober 2011

Små ruckliga hus i skogen

De här bilderna är några veckor gamla, men bra bilder har ju inget bästföre-datum, eller hur?Jag tog dem i Nackaskogarna, öster och söder om Hellasgården.


Inte i bästa skick kanske, den där stugan, möjligen kan man husera ett dussin asiatiska bärplockare där om man inte har alltför stora hämningar ...

En upphöjd struktur vid en skjutbana inne i skogen. Står det inte något där till vänster, vid trappan upp ... ?

Jaha, festvåning, då kanske det bara är att knalla upp då?

Hrm, nej, så enkelt var det inte!

Jag vill inte skriva betraktaren på näsan ... jo, det vill jag visst, det här är min blogg, och när man (gärna i uppklickat format) betraktar den här bilden skall man tänka på milda pastellfärger och lätt dis en solig förmiddag i en gles tallskog högt uppe på mager mark och klippor!

Dessutom tycker jag att det alltid är väl värt att titta hur det ser ut där man står, med andra ord att rikta kameran rakt ned! 

måndag 17 oktober 2011

Höstfärger

Det finns sentimentala typer som tycker det är så fantastiskt med hösten och dess färger. Må så vara, men tänk på det elände som hösten förebådar ... nåväl, här är några höstfärger från Årstavikens stränder för den som uppskattar dem!







Uggleblick?


Jag tycker att det finns en viss "uggleblick" i detta motiv. Ni som har annan fantasi får väl nöja er med att se ett halvätet äpple (av okänd sort, höstäpple, mycket gott!)!

lördag 15 oktober 2011

Ockupera Stockholm, Occupy Stockholm - Systemet är problemet

Från Dn idag. Man har uppfattat det väsentliga!

Jag var nere vid Sergels torg kanske knappt en timme i eftermiddags. När jag vandrat runt en stund röstade mängden om att stanna på Snetorget, gå till Kungsträdgården, eller några meter bort till Riksbanken på Brunkebergstorg. Det sista alternativet vann - verkar inte som bankerna är populära just nu, och deltagarna gärna ville tala om det för Bankernas Bank.

Skulle någon bild behaga särskilt så klicka på den för att få större format!



Rätt många plakat på kartonger - en nyenkel stil, kanske?





Hade detta varit i Finland, och om man inte bytt marken mot €, hade texten ha kunnit vara "not 1 penni more" - om du förstår vad jag menar!

Hm, var är grammatik- och avstavningskontroll?

"Hej raring, jag ringer från Sergels torg. Jag blir lite sen i eftermiddag, jag har kommit på att jag tillhör de 99 procenten och måste vara med i demonstrationen!"




Jag vill inte skriva budskap på näsan på folk, men notera motsättningen mellan "storhandla" däruppe och "kapitalismens kris" där nere ...






Här knallar demonstrationen upp mot Riksbanken på Brunkebergstorg. Notera den grymma arkitekturen runtomkring!


Rödpenna på rödaktig kartong går inte så bra, men killen till vänster skyller allt på syndabockar.







Några ställde sig alldeles utanför Riksbankens entré. Notera den nyfikna övervakningskamernan uppe till höger

Sista bilden. Notera den trivsamma arkitekturen på de närmsta husen ...  kan det tänkas att nybrutal arkitektur har något att göra med olusten som råder i landet?