måndag 29 juni 2009

Rondellkamel ... älg ...?


Jag hade ett ärende i riktning mot Västberga i förmiddags och gick förbi det nya gravliknande huset i hörnet av Tellusborgsvägen och Mikrofonvägen? Ja, inte ser väl den stora svarta monoliten så jäkla glad ut, va?

Men vad är det som står i rondellen? (Den rondell som inte fanns när jag jobbade i de där kvarteren för en del år sedan för övrigt.)



En ganska mystisk varelse får man säga. För mig ser det närmast ut som en älg med kamelpucklar! En symbol för det mångkulturella Sverige kanske?

Svårt att skilja på kamel och dromedar förresten, vilken är det som har en respektive två pucklar? - För att hålla reda på det kan man minnas Falstaff, fakirs gamla fina vers:

Dromedaren med sin puckel
ut i öknen går på ruckel

Dromedaren har en puckel, följaktligen är det kamelen som har två! Lätt som en plätt!


Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Tid att “ersätta” Dagens Nyheters redaktion?, Kristoffer Ejnermark skriver August Strindberg – Röda Rummet, Jinge skriver Vänsterpartiet och EU och sponsring, kimmuller skriver Don’t mourn, moralize!, Anders_S skriver Idiotiskt förbud mot gatumusik, jesper skriver Facebook bestraffar laglig fildelning

söndag 28 juni 2009

När staden är som vackrast


... ja det kan väl vara ungefär nu, eller hur? Riddarfjärden och Kungsholmen i bakgrunden tittar upp ovanför ett härligt blommande nyponbuskage vid Söder Mälarstrand. Bilden blir bättre om du klickar upp den i större format!

Under morgonpromenaden noterade jag att folk börjat bada (för kallt för mig i Mälaren ännu!), att näckrosorna snart har slagit ut i Årstaviken och årets nykläckta fiskstim drar omkring längs stränderna. Det är det här som kallas högsommar!







Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Almedalsveckan – Mediejippo för losers, Anders_S skriver Flyktingvänliga Sverige och de flyktingvänliga svenskarna, H Palm skriver Om en konstnärs död., Björn Nilsson skriver Lästips om Nepal

lördag 27 juni 2009

Gallerior bär sig inte

Har jag inte skrivit om gallerior tidigare i den här bloggen? En retorisk fråga, och svaret är givetvis ja. Liksom bloggkollega Gabrielle på nordsidan av stan, för övrigt. Och nu poppar frågan upp igen: Gallerior bär sig inte, skriver DN.

Försäljningen i landets köpcent­rum minskade med 2,4 procent första kvartalet i år, jämfört med samma period i fjol. Det är betydligt sämre än för detaljhandeln i stort, där försäljningen var närmast oförändrad.

Det förvånar mig inte. Gallerior är inte så rasande kul. Samma butikskedjor överallt i stort sett, och glittrig yta på mindre glittrigt innehåll. Ändå är det svårt att få hejd på något som man skulle kunna kalla för dårarnas marknad:

Samtidigt som marknadsläget nu ser allt annat än ljust ut planeras många nya köpcentrum och en omfattande utbyggnad av de befintliga. Enligt Centrumutveckling finns det planer på ytterligare 5 miljoner kvadratmeter köpcentrumyta fram till 2020, vilket är nära på en fördubbling från i dag.

Vem åtar sig att tala om hur Sveriges och världens ekonomi ser ut år 2020? Bland de saker som man ändå kan peka på är att världens ändliga resurser inte har blivit mindre ändliga till dess. Och det kan hända att det börjar bli stopp på överkonsumtionen i de gamla rika industriländerna när industrialisering och levnadsstandard ökar i den gamla Tredje världen. Samt att fler och fler människor värdesätter att leva snarare än att konsumera.

Ombyggnader av städerna till tätare och mindre resursslukande enheter kan också slå mot köpcentrum som kräver en bilburen kundkrets. Men den typen av framtidstänkande verkar inte bita på galleria-gänget. Kanske de är offer för det som kallas "stigberoende", att de inte är mentalt beredda på att ändra planer och gå i en annan riktning?

Verkligheten kanske kommer och tar dem i kragen.


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Stormningen av Irans ambassad orsakar diplomatisk aktivitet, Björn Nilsson skriver Lästips om Nepal, Jinge skriver Jackson dog av överdos, Krastavac skriver Industrisemester

torsdag 25 juni 2009

Sönderslaget på Djurgården

Sönderslaget, skrev jag om i föregående inlägg. Dagens Nyheter skriver om vandalisering av konstverk (det verkar röra sig om någon sorts installationer) på Rosendals trädgårdar på Djurgården. Men som man kan misstänka är problemet generellt:

Vi har haft en del problem både hos oss och på Djurgården i allmänhet med fulla ungar som slår sönder saker. Flera av verken i den här utställningen har blivit saboterade under de senaste veckorna, säger Maria Bergkvist


Fick man tag på adressen till någon eller några av förövarna kanske myndigheterna kunde skicka dit en delegation för att utföra lite "konstkritik" med hjälp av sprejburkar och några hårda föremål?

onsdag 24 juni 2009

Sönderslaget


Ser det här knasigt ut så beror det av att det är fyra bilder. Någon gång skall jag väl lära mig det där med bildmontage på riktigt! Bakgrunden är ju knasig också:

Bilderna tog jag igår i Haninge och de kan väl tjäna som illustration till begreppet "meningslös förstörelse". Var det möjligen midsommarnöje för några smågangsters i området att slå sönder en ruta i busskuren så att krossat glas spreds långa vägar? Det brukar pratas om "meningslöst våld", men hur vore det med lite "meningsfullt våld" mot typer som bär sig åt så där?


Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Jag längtar efter valrörelsen, Anders_S skriver Göteborgsvitsiga nyheter, samira skriver Lagerarbetarnas kamp fortsätter, Vida Latina skriver Bloggtips på spanska, Fredrik Jönsson skriver Favorit i repris, Björn Nilsson skriver Pension och klass

tisdag 23 juni 2009

Vad säger katten?


Jaha, ska vi ta det där från början igen? Det är hunden som säger "voff voff", men vad säger katten då, min lille vän?

(Foto från byggplats ungefär vid den osynliga gräns i tillvaron där Heleneborgsgatan övergår till Münchensbacken.)

måndag 22 juni 2009

Hundkojor och annat skoj i Liljeholmen

Igår morse kom jag åter till kgl. hufvudkommunen och på kvällen tog jag en promenad bortåt Liljeholmen för att kolla läget. Bland nya märkligheter hittade jag den här kreationen på en byggplats, med hundkoja och hundar och olympiska ringar. Var det några byggjobbare som sprallat till det inför midsommarhelgen? Klicka på bilderna så blir de större!




Som fotograf är man ju oftast bakom kameran, men det finns ett knep för att ändå komma med på bilden: se till att ha en rejäl sol i ryggen! Så där på vänstersidan finns jag med. Låt blicken vandra uppåt i bilden från mitt huvud och du ser den stora grushög som är i stort sett det enda som återstår av Vin & Sprits gamla lokaler i Liljeholmen. Man har malt ner hela kåken på plats, så att säga.





Jag gick förbi en del nybyggda men inte helt färdiga hus och tog bilder genom fönstren. Det är något särskilt med nya lokaler som ännu inte är inredda, eller sådana som har utrymts och skall försvinna eller göras om till något annat. Det är något med tomheten och ytorna ... . Här har man tänkt sig någon verksamhet som kräver ett handfat och kakelväggar.





Den här bilden är (om jag minns rätt) från samma bottenvåningslokal som ovan. Den lilla inredning som finns därinne blandas samman med speglingarna i glaset av huset som finns på andra sidan gatan. Resultatet blir något som påminner om abstrakt konst, med ytor och färger men inget egentligt motiv. Kul tycker jag.





... och minsann, här får jag vara med igen. Där står jag i dörren till höger!




Längre upp på berget (vet faktiskt inte vad gatuadressen kan vara - Sjöviksbacken?) finns nya hus som uppenbarligen är avsedda som vanliga bostäder. Skuggan av en kran skymtar genom ett fönster. Då är det väl ett kök. Men om nu folk skall springa och äta på alla jädrans restauranger överallt, vad är det då för mening med stora fina och välutrustade kök? - Ja, det är väl mening att familjen skall samlas runt köksbordet och njuta av utsikten mot den lilla resten av tallskog utanför!





I samma hus hade någon roat sig med att slå in en dörr. En bruten planka låg i närheten, kanske det var brottsverktyget? Den person som man faktiskt kan skymta i bilden har ingenting med detta ofog att göra, bör jag tillägga!




Ett annat kök, men samma modell på kranen ...



... vilket får mig att tänka på att det gamla stockholmska slanguttrycket för "näsa" är kran. Här är en kran som jag fotograferade i sovkupén på tåget. Jag tycker det ser ut som en framfusig liten gubbe med rund mössa och en väldigt framträdande näsa - kran!



Från Konfliktportalen.se: 1915 skriver TV bortskänkes, acidtrunk skriver Vi gillar också personligt ansvar. I flera generationer., andread0ria skriver Att ifrågasätta vidskepelse är bolsjevism, Anders_S skriver En ny SP-blogg har sett dagens ljus, Jinge skriver Utomjordingar rapporterar från Iran?, Kaj Raving skriver Djurrätt mellan PR och profit

måndag 15 juni 2009

Förslag: Gör om borätt till hyresrätt

Jag har funderat på att skriva några rader om bostadssituationen i Stockholm, och dessutom lägga ett förslag om hur man skulle kunna komma åt eländet med bostadsrätter. Men det har inte blivit av. Dock: inspirerad av ett inlägg från Foto-Lasse kommer jag nu slutligen till skott. Han skriver:

Vi kommer alltså att få en evig bostadsbrist. Åtminstone i Stockholm.

För vilken regering har modet att säga sig föra en politik där det ingår att bygga bort bostadsbristen?

Troligen ingen! För det detsamma som att säga att man kommer att sänka värdet på bostäderna för dem som gick i fällan och köpte sina tidigare allmännyttiga lägenheter.

Resultatet av den förda bostadspolitiken är att först och främst mindre bemedlade tvingas vara med och göda storägarna av bankerna genom de lån de tvingas ta för att kunna skaffa sig en bostad.


Varför inte gå in mot kärnfrågan med de skuldsatta nissarna, de som inte äger sina lägenheter eftersom de är skuldsatta till den egentlige ägaren - banken? Hur löser man detta? Hur vore det med en riksdagsmotion som säger att varje skuldsatt lägenhets"innehavare" har rätt att få sitt lån överfört från banken till en statlig institution som i sin tur gör om lägenheten till en vanlig hyresrätt (med bättre besittningsskydd etc)? Sedan kunde kanske ägande och administration slussas tillbaka till kommunala bostadsbolag som får order om att sköta de där tillgångarna perfekt. (En bieffekt av detta kan bli att man slipper konstiga privata ombyggnader av lägenheter, exempelvis med folk som på egen hand mixtrar i badrummen så att vattnet står över alla bräddar.)

Bankerna skall inte ha rätt att motsätta sig en sådan begäran om överföring. Skulden försvinner, människan i bostaden bor kvar som vanligt, hyresrätten kan överföras enligt vanliga regler etc. Samtidigt stampar man fram en sjuhelsikes massa nya hyresrätter och tar knäcken på spekulationen vad det gäller mindre lägenheter.

Vad talar emot att ett sådant förslag skulle kunna läggas? - Kanske korruptionen bland socialdemokrater och vänsterpartister. Många av dem torde sitta på lägenheter som de hellre vill spekulera med än att "bara" bo i. När jag en kort tid var med i V och försökte ta upp bostadsfrågan tyckte jag att det hela bara försvann i ett svart hål. Det gällde också frågan om smygkontorisering, där bostadslägenheter förvandlas till företagslokaler i stället.



Från Konfliktportalen.se: tusenpekpinnar skriver Solidaritet med arbetarna på Lagena!, Anders_S skriver Antalet aborter inget problem, kimmuller skriver Vild strejk kan torrlägga Stockholm, andread0ria skriver Stöd Lagenaarbetarna!, jesper skriver Den vilda strejken har börjat!, theo skriver Den segregerade staden

torsdag 11 juni 2009

Ett vitt skimmer ...


... av blommande hundlokor var det i Skinnarviksparken för ett par dagar sedan. När försurningen var som mest på tapeten för några årtionden sedan har jag för mig att hundloka och druvfläder framhölls som växter som gillade försurning - de frodades och spred sig medan andra tog stryk av det sura regnet. Men de är ju vackra att se på.

I eftermiddag drar jag iväg till en ny horisont och tänker mig vara norr om polcirkeln ett tag. Fungerar tekniken kan jag nog ge en rapport därifrån också.

måndag 8 juni 2009

Sjövikstorget - med rinnande vatten


Notera den blå cirkeln med prick på sydsidan av Årstaviken - där ligger ett nytt torg, Sjövikstorget. Jag gick förbi där på måndagseftermiddagen. Om större bild önskas, klicka på den!



Men först hade jag passerat Årstabäcken, där den skira vårgrönskan håller på att gå över till den tyngre sommarvarianten och fågelsången inte är lika intensiv som tidigare.



Nåväl, Sjövikstorget var det. En sluttande kreation från de nya bostadshusen ner mot kajen. Ena sidan upptas fortfarande av byggbaracker.



Det visade sig att det fanns ett vattenfall inbyggt i torget, en trevlig överraskning tyckte jag. Och man kan vandra över vattenflödet på stora skivor av sten.



Och så några bamsiga stenblock med ingraverade ord.



Utsikten från torget mot Årstaviken, Söder och Årsta holmar. Man kan säga att torget "rinner ut" i Årstaviken, både vad det gäller det strömmande vattnet och hur åskådaren på torget uppfattar vyn utåt.




En bild med lite lustigt utseende. Den består av tre bilder som jag inte trodde att datorn skulle kunna klara av att lägga samman, men det gjorde den. Undrar om det här är den sortens hus som yimbyfolket brukar skälla för "nyfunkis". De brukar ju också skälla på något som kallas "stad i park" men jag antar att det här inte är den fruktansvärda företeelsen. Men antagligen tycker de att husen kunde ha varit lite högre. Och det är väl en rimlig synpunkt.



Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Piratpartiet skickar ut trevare?, Anders_S skriver Antikapitalister i Europa - “valseger” i Portugal, Björn Nilsson skriver Diverse om EU-valet, Kristoffer Ejnermark skriver Vänstern behöver ett nytt arbetarparti

lördag 6 juni 2009

Tors fiskarfänge


Just det, Tors fiskarfänge, den präktiga fontänstatyn på Mariatorget. (Undrar om det fortfarande finns någon gammal Söderbo som tycker att "Mariatorget" är ett nytt påfund och att det egentligen är Adolf Fredriks torg? Bytte man inte namn någon gång på trettiotalet?)

Denna grupp gör sig bäst när det är sommar och sol och vattnet kan spela över Asator, Midgårdsormen och ett par ospecificerade havsvidunder. Det var vattenspel och tidvis lite sol idag, men banne mig inte mycket till värme.



Här är Tor själv, mitt i dammen och mitt i fajten. Men egentligen borde han ju stå i en båt och fiskekompisen Utgårda-Loke förskräckt titta fram.



Närbild på slagskämpen. Jag tycker den blev rätt häftig.



Hela gruppen. Hornsgatan i bakgrunden.



Det här är en separat staty. Det jag fäste mig vid var att den fått en stickning på ena armen, en ganska vanligt förekommande företeelse numera. Har dokumenterat ett fall i Högalidsparken tidigare och ett på Västerbron, dessutom kan man läsa om det i Gabrielles blogg.

En gång i tiden spreds påståenden i kvälls(rännstens)pressen om att knarkhandeln skulle ha flyttat från Sergels torg ("Plattan") till Mariatorget. Enligt Jan Guillou skall det egentligen ha varit en tidningsanka, men eftersom folk började jaga knarklangare på Mariatorget måste försäljarna följa sina kunder och flytta dit. Så det blev en självuppfyllande anka, så att säga.

Själv såg jag bara några ordinära fyllon samt flera föräldrar ute med små barn. Konstigt nog ser det folktomt ut, inklusive tomma bänkar, på bilderna jag tog. I själva verket var det vad jag minns en hel del människor som flanerade eller satt på bänkar i solen och pratade. Skall jag tro på mitt minne eller på kameran?


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Småpartier framåt - de stora backar, kimmuller skriver Zengakuren, Jinge skriver En korkad minister?, Björn Nilsson skriver Strängteori - gammalt påhitt?, cappuccinosocialist skriver Låt detta bli spiken i piratkistan

torsdag 4 juni 2009

Plankan och dess park


Jag har skrivit om kvarteret Plankan tidigare, bland annat här och här och här. Den jättelika byggnad som en gång i tiden klippte av Brännkyrkagatan och som nu ockuperar utrymmet mellan Varvs-, Lunda-, Kristinehovs- och Hornsgatan. Mitt i det hela finns något som kallas Plankanparken - jag vet faktiskt inte om det är ett officiellt namn. I alla fall är det en stor innergård med en hel del träd och buskar och gräs. Eventuellt skall det byggas till härinne, fler bostäder och andra lokaler, och naturligtvis är många boende upprörda. Stadsförtätningsentusiasterna är upprörda för att folk är upprörda. Så då är frågan vems intressen som smäller högst? - Exploatörernas, kanske.

Jag tog mig en sväng över den stora gården idag för att kolla läget så här i början av sommaren. Det är uppenbart att riktar man kameran åt rätt håll är det en grönskande skön park på den stora innergården så här års. Är den värd att spara eller inte?



Jag tror att det där röda är rundhagtorn, en trädgårdsvariant från 1800-talet som kallas Paul's scarlet. Vackert är det!





Tja, för att citera Elisabet Hermodsson: Vad gör vi med sommaren, kamrater?


Från Konfliktportalen.se: cappuccinosocialist skriver Späckat schema, Björn Nilsson skriver Lagerarbetare i kamp - även på nätet, Anders_S skriver Upphovsrätt - varken samhällsfara eller nödvändighet, Jinge skriver Mycket snack och liten verkstad?, acidtrunk skriver 20 års minnet av det kommunistiska upproret

tisdag 2 juni 2009

Kvarteret Linjalen


Om du klickar på bilden ovan så gör tekniken förhoppningsvis att du hoppar över till en intressant nätsida som jag just skummat igenom.

Kvarteret Linjalen ligger på andra sidan Söder från mitt håll sett, och där förs en kamp mot de hajar som försöker förvandla ett antal hyreslägenheter till borätter. Jag gissar att det finns mer eller mindre dubiösa "affärsmän" inblandade i det här, figurer som är ute efter att göra så kallade klipp. Sådana bör inte uppmuntras så jag håller tummarna för de hyresgäster som kämpar emot. Vem vill ha en stad som i stort sett är full av bostadsrätter och folk som är skuldsatta över öronen för att kunna bo?


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver ArbetarInitiativet är alternativet, kvinnopolitisktforum skriver Kvinnor varslas också!, Jinge skriver Henning Mankell skriver om Israel i Aftonbladet, Bo Myre skriver Med säkerhet dör friheten, andread0ria skriver Lika som bär?